Czym barwić jajka?

Kolory jajek uzyskane z poszczególnych naturalnych barwników:

 

  • żółty - kurkuma, curry
  • różowy – burak
  • niebieski – czerwona kapusta
  • zielony – szpinak,
  • brązowy – zewnętrzne liście cebuli
  • fioletowy – jagody
  • złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)
  • pomarańczowy - sok z marchwi, dynia

Naturalny sposób barwienia jajek 

Uwaga, jajka przed farbowaniem gotujemy na twardo. Aby jajka nie pękały podczas gotowania, trzeba włożyć je wcześniej do słonej wody.

Dany barwnik (pokrojony w drobne kawałki lub starty na tarce) należy przełożyć do garnka i zalać wodą (ok. 1 litr) – woda powinna zakryć barwniki (można zostawić je tak na 24 godziny).

Następnie wodę zagotować, pogotować 20-30 minut, dodać 3 łyżki octu i 3 łyżki soli, wymieszać i przecedzić.

W takim wywarze zanurzyć jajko.

Intensywność koloru zależy od tego, jak długo jajko jest zanurzone w kąpieli, od ilości barwnika, a także od koloru skorupki – im jaśniejsza skorupka, tym lepsza intensywność przyszłego koloru.

Zafarbowane jajko należy wyjąć metalową łyżką, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na stojaku do wyschnięcia.

Aby jajka miały piękny i błyszczący kolor, po wyschnięciu przetrzyj je natłuszczoną (masłem, margaryną lub olejem) szmatką. Można też natłuścić je skórką od słoniny.