Mojito

Mojito to drink, który pochodzi z Kuby. Uznaje się, że powstał on na bazie napoju rozpowszechnionego przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Francisa Drake’a, gdy jego okręt stacjonował w Hawanie. Głównym składnikiem tego drinka była tafia (alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej). Drake pił ją z dodatkiem mięty i soku z cytryny. Z czasem, w XIX wieku, tafię zaczęto zastępować rumem, a rozwój techniki jego uzyskiwania sprawił, że mohito drink stawał się coraz popularniejszy. Największą popularność zyskał w Stanach Zjednoczonych w latach 80. Niektórzy twierdzą, że mojito było ulubionym drinkiem Ernesta Hemingwaya, który raczył się nim w lokalu La Bodeguita del Medio w Hawanie.

Nie jest znane pochodzenie nazwy tego koktajlu. Jedna z teorii głosi, że wzięła się ona od kubańskiej potrawy „al mojo” składającej się z cytrusów i czosnku. Druga - że związana jest ona z hiszpańskim przymiotnikiem „mojadito”, co oznacza „mokry, wilgotny”, lub słowem „Mojo” znaczącym tyle co „urok”. Niezależnie od pochodzenia nazwy drinku, podczas jego zamawiania warto pamiętać, że, zgodnie z zasadami języka hiszpańskiego, literę „j” wymawiamy jako „h”, więc prawidłowa wymowa nazwy tego drinka to „mohito”.

Klasyczną wersję tego koktajlu wykonuje się na bazie białego rumu.  Jest on delikatniejszy niż inne rodzaje rumu i nie barwi drinka. Mojito ma słodko-kwaśno-miętowy smak i jest niezwykle orzeźwiające, co sprawia, że szczególnie doskonale sprawdza się w ciepłe wieczory. O popularności tego drinku świadczy fakt, że jest on coraz częściej wykorzystywany jako wariant smakowy w produktach takich jak słodycze, napoje energetyczne czy lody.

Mohito drink - jak go zrobić?

Mojito (mohito) w swojej klasycznej, najbardziej popularnej postaci, to drink, który jest bardzo łatwy w wykonaniu, nawet w warunkach domowych. Pija się go najczęściej w wysokiej szklance typu long drink. Jak zrobić mojito? Pół dokładnie umytej limonki kroimy w półksiężyce i wkładamy do wysokiej szklanki. Należy ją nieco ugnieść, aby wydobyć z niej sok. Możemy to zrobić za pomocą jakiegokolwiek przyrządu, który posiadamy w kuchni, albo przy użyciu muddlera, czyli barmańskiego ugniatacza do owoców. Następnie do szklanki dorzucamy lekko zgniecione w dłoniach w celu wydobycia aromatu listki mięty. Następnie wsypujemy brązowy cukier, najlepiej trzcinowy. Można go zastąpić syropem cukrowym. Dosypujemy kruszonego lodu do połowy szklanki. Klasyczna wersja lodu w kostkach również doskonale się sprawdzi - w takiej postaci jest on podawany na Kubie. Kolejnym krokiem jest dodanie białego rumu. Całość mieszamy mieszadełkiem lub długą łyżką, a na koniec uzupełniamy koktajl wodą gazowaną. Możemy także udekorować go według uznania - listkiem mięty i cząstką limonki. Mohito drink najlepiej pić przez słomkę.

Mojito - składniki, które trzeba kupić

Mojito to drink, który nie wymaga wielu składników. Na mojito przepis jest niezwykle prosty. Do wykonania jednego koktajlu w klasycznej wersji potrzebne są: pół limonki, dwie łyżeczki brązowego cukru (najlepiej trzcinowego) lub syrop cukrowy, kilka listków mięty, kruszony lód lub lód w kostkach, 50 ml białego rumu i 50 ml wody gazowanej.

Mojito bezalkoholowe - przepis

Mojito można wykonać również w wersji bezalkoholowej (tzw. virgin mojito). W takiej postaci mojito składniki są dokładnie takie same, jak w klasycznej, jedyna różnica polega na braku alkoholu. Rum zastępuje się w niej większą ilością wody gazowanej lub limonkowym napojem gazowanym czy tonikiem. Mojito bezalkoholowe to świetna propozycja nie tylko dla osób, które nie piją alkoholu, ale też jako alternatywa dla innych napojów w upalne dni, dla uzyskania większego orzeźwienia.

Mohito drink w kilku wersjach

Mojito można także wykonać w mniej klasycznej postaci, w różnych smakowych odsłonach. Kombinacji jest wiele. Jedna z nich zakłada zastosowanie innych owoców (np. grejpfruta) zamiast lub oprócz limonek. Popularną alternatywą serwowaną w klubach i pubach jest truskawkowe mojito. Jedną z wariacji na temat tego drinka jest też dodanie do niego, po wlaniu rumu, musu z mango lub innych egzotycznych owoców. Spowoduje to, że drink będzie bardziej słodki. W ramach modyfikacji przepisu można też wodę gazowaną zastąpić sokiem z arbuza, tonikiem, słodkim limonkowym napojem gazowanym (nie należy wtedy dodawać cukru) lub wodą niegazowaną. Aby jeszcze bardziej urozmaicić smak klasycznego mojito i dodać mu właściwości orzeźwiających, warto do niego dodać świeżego ogórka. Również zamiast rumu można użyć innego alkoholu. Jedna z odmian klasycznej wersji koktajlu to drink mojito z wódką, nazywany polską odmianą mojito. To alternatywa dla osób, które nie mają białego rumu pod ręką lub szukają dla niego tańszego zamiennika. Możliwych kombinacji jest wiele. Choć klasyczna wersja mojito posiada duże grono fanów, to warto eksperymentować z innymi wariantami tego drinku, aby znaleźć swoją ulubioną wersję.