Jedzenie czekolady szkodzi... środowisku

Mało jest osób, które deklarują niechęć do czekolady (na pewno nie my...), ale okazuje się, że ten smakołyk jest bardzo szkodliwy dla środowiska, a konkretnie - dla naturalnych lasów. Prawdziwa czekolada wyrabiana jest z ziaren kakaowca, drzewa, które pierwotnie występowało na terenach Ameryki Południowej. Wraz ze wzrostem popytu na czekoladę i inne „kakaowe” produkty, zaczęto uprawiać je w Afryce. I tu leży problem - aby znaleźć wystarczającą ilość miejsca na drzewa kakaowca, masowo wycina się kolejne lasy - głównie w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. To nie wszystko, bo do zbiorów ziaren kakaowca nieraz zmuszane są dzieci! Głównymi odbiorcami surowców z Afryki są Stany Zjednoczone i Europa, a zapotrzebowanie na czekoladę wzrasta co roku o kilka-kilkanaście procent. Obopólna korzyść? Nic z tego, większość zysków ze sprzedaży tego łakocia trafia do wielkich korporacji, rolnicy uprawiający kakaowce muszą zadowolić się ok. 3% ceny tabliczki. 

Eko łasuch: co jeść, aby nie szkodzić?

Całe szczęście nie musimy całkowicie rezygnować z czekolady, aby być bardziej eko. Przy zakupach należy zwracać uwagę na pochodzenie produktu - istnieje wielu producentów, którzy działają zgodnie z zasadami Fair Trade, a surowce do wytwarzania słodkiej (lub gorzkiej) tabliczki pozyskują z upraw ekologicznych. Warto też zamienić czekoladę „marketową”, na taką, która jest ręcznie wyrabiana. Takie „kraftowe” słodycze są droższe, ale... mają nieporównywalnie lepszą jakość.