Schab nadziewany figami i daktylami

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 150 g suszonych fig dobrej jakości
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki bulionu
  • przyprawa do mięs Knorr
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Schab opłucz i osusz. Ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż mięsa. Uważaj, by nie rozciąć go na wylot. Nożem zrób kieszeń w środku mięsa.

2. Schab nadziej figami i daktylami. Otwór zepnij wykałaczkami. Przyprawę do mięs Knorr zmieszaj z oliwą i pieprzem. Natrzyj schab. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godz.

3. Mięso umieść w rękawie do pieczenia. Wlej bulion. Rękaw zwiąż. Ułóż na blasze i piecz 40 min w 190 st. C. Przetnij rękaw i zapiekaj schab, aż będzie
apetycznie rumiany.

4. Wyjmij mięso i zostaw do lekkiego schłodzenia. Następnie pokrój w plastry.
Schab również wyśmienicie smakuje na zimno.

Szynka pieczona

Składniki:

szynka 1,5 kg
suszone śliwki, orzechy włoskie, suszone żurawiny

Marynata:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki
  • tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • po kilka ziaren ziela, jałowca i kardamonu
  • liść laurowy

Przygotowanie:

1. Olej, posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny oraz zioła i przyprawy wymieszaj. Szynkę obwiąż nicią i z każdej strony natrzyj marynatą. Odłóż do lodówki na co najmniej 3 godz.

2. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Szynkę umieść w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Możesz podlać odrobiną bulionu. Włóż do piekarnika na godzinę.

3. Po upływie godziny naczynie odkryj, włóż śliwki, posiekane orzechy i żurawinę. Piecz jeszcze 30 minut, obracając szynkę od czasu do czasu. Po upieczeniu naczynie z szynką wyjmij, przykryj i odstaw, aż ostygnie.

Gęś w wiśniach

Składniki:

  • podwójna pierś gęsi
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Sos wiśniowy:

  • 150 g mrożonych wiśni
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i czerwonej cebuli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Gęś natrzyj przyprawami. Zalej winem. Chłodź przez noc.

2. Skórę na gęsi natnij. Ułóż mięso na zimnej patelni skórą do dołu. Smaż 7 min. Odwróć i smaż 3 min.

3. Gęś włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 15 min w 180 st. C.

4. Na sos cebulę zrumień na oliwie. Dodaj rozmrożone wiśnie, sok i tymianek. Smaż 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do gęsi.