Składniki na 12 porcji

  • szklanka mąki krupczatki 
  • 1/2 kostki masła 
  • żółtko 
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 3 pomarańcze 
  • cytryna 
  • tłuszcz do formy 
  • ozdoby z gorzkiej czekolady

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, wbić żółtko, wsypać 1/2 szklanki cukru pudru i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm, wylepić formę posmarowaną tłuszczem, formując brzeg. Piec 15 min w 200°C.
Pomarańcze i cytrynę wyszorować, opłukać, sparzyć, przekroić, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką w maszynce.
Masę przełożyć do rondla, dodać resztę cukru, wlać 1/2 szklanki wody i mieszając podgrzewać na małym ogniu ok. 30 minut.
Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie, udekorować ozdobami z gorzkiej czekolady.