Składniki na 12 porcji
- szklanka maku
- 1/2 kostki masła
- po 3/4 szklanki cukru pudru i mąki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, startej gałki muszkatołowej i mielonych goździków
- 2 łyżki orzechów włoskich, łyżka brązowego cukru i białko do dekoracji
Mak przelać wrzątkiem, osączyć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem.
Dodać jajka, mak, śmietanę, cukier puder i przyprawy. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Ciasto rozwałkować, uformować 2 romby lub koła, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.