Jaki makaron wybrać? 

Jeśli choć trochę interesujesz się gotowaniem, z pewnością wiesz, że makarony mają do zaoferowania znacznie więcej niż popularne spaghetti. Na sklepowych półkach możemy sięgnąć choćby po tagliatelle, penne, farfalle czy fusilli, ale to wciąż nie wszystko - Włosi wyróżniają ponad 300 rodzajów makaronu! Nie sposób się więc dziwić, że pozornie monotonną kuchnią włoska nie tak łatwo się znudzić. Odrobina kreatywności i dobry przepis pomogą ci urozmaicić szybką kolację na ciepło z makaronem i zmienić je w niepalne danie pełne smaków. 

Lekki makaron z łososiem

Składniki

  •  250 g makaronu tagliatelle
  • filet z łososia ze skórą
  • 5-6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 150 ml około pół szklanki kremówki
  • 125 ml  wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • mały pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju 
  • sólo i pieprz

Sposób przygotowania 

  1. Łososia umyj i usuń skórę. Pokrój filety na mniejsze kawałki. Przypraw je solę i świeżo zmielonym pieprzem. Usmaż je na patelni skropionej olejem i masłem klarowanym (około 4 minuty z każdej strony).
  2. Zdejmij rybę z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulkę z czosnkiem i suszonymi pomidorami pokrojonymi na paski. Całość zalej wodą i sokiem z cytryny. Poczekaj aż odparuje.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Do sosu dodaj śmietankę i poczekaj aż zgęstnieje. Do gotowego sosu przełóż łososia i ugotowany makaron. Dopraw gałką muszkatołowa i dokładnie wymieszaj. 

Lekki makaron z warzywami

Wegetariańska lasagne 

Składniki

  •  makaron do lasagne
  •  75 g tartego parmezanu

Sos

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sos beszamelowy

Zobacz także:

  • 2 łyżki masła
  • 1 i ½ łyżki mąki
  • 325 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę, pietruszkę i selera posiekaj na talarki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulkę, a po chwili dodaj do niej czosnek. Podsmażaj całość przez minutę, często mieszając, a następnie dodaj resztę warzyw i smaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut. 
  2. Do garnka z warzywami dorzuć soczewicę. Podsmażaj ją przez chwilę, a następnie zalej białym winem. Poczekaj aż cała woda odparuje, pozostawiając aromat. Zalej wszystko bulionem, dodaj sos worcestershire, passatę, koncentrat i przyprawy. 
  3. Gotuj sos pod przykryciem przez około 40 minut. 
  4. Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść masło, dodawaj do niego mąkę, cały czas mieszając. Stopniowo wlewaj mleko, nie przerywając mieszania. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go solą i gałką muszkatołową.
  5. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Na dno ułóż makaron, polej sosem beszamelowym i pomidorowym, a na koniec posyp tartym serem. Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy. 
  6. Lasagnę piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. W połowie pieczenia możesz przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową. 

Lekki makaron z sosem pomidorowym

Makaron jako propozycja obiadowa ma wiele zalet. Możesz połączyć go z różnego rodzaju sosami, sezonowymi warzywami, a nawet skropić oliwą i przyprawić świeżymy ziołami, uzyskując rewelacyjny smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do ciemnych, mięsnych sosów, ale też jako samodzielne danie. Co najlepsze, szczególnie dla wszystkich zabieganych, przygotowanie pysznego, lekkiego dania z makaronem zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli więc chcesz zachwycić rodzinę, przyjaciół, ukochanego bądź ukochaną wykwintną kolacją, postaw na klasykę włoskiej kuchni. Oto nasza propozycja, z czym zrobić makaron na szybko, by smakiem dorównywał daniom restauracyjnym. 

Spaghetti alla puttanesca 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 8 filecików anchois 
  • 1 papryczka chilli
  • 100 g czarnych oliwek 
  • 1 łyżka kaparów 
  • 400 ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano 
  • 360 g makaronu spaghetti 
  • liście bazylii
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj, żeby go nie przypalić! Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dorzuć do niego pokrojone na mniejsze kawałki fileciki anchois i posiekane chilli. Podsmażaj przez kilka minut. 
  2. W międzyczasie ugotuj makaron minutę krócej niż podpowiada instrukcja na opakowaniu. 
  3. Gdy fileciki anchois zaczną się rozpuszczać pod wpływem temperatury, wrzuć na patelnię kapary i oliwki. Wlej cassatę pomidorową, wsyp połowę pietruszki i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu. 
  4. Przełóż makaron na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że makaron jest al dente, więc potrzebuje minuty gotowania w sosie, by stać się idealnym do jedzenia.
  5. Przełóż makaron do głębokich talerzy. Przed podaniem udekoruj bazylią i drugą połową natki pietruszki.

Lekki makaron z krewetkami 

Większość osób zapytanych o to, skąd pochodzi makaron bez wahania postawi na Włochy. Co ciekawe, kraj, który budzi najwiecej skojarzeń z jajecznymi wstęgami wcale nie jest ojczyzną uwielbianego przez wszystkich składnika. Opowieści o historii makaronu wszystkich zainteresowanych zaprowadzą do Chin, skąd w XIII wieku Marco Polo przywiózł go do słonecznego regionu Sycylii. Jeśli więc szukasz niebanalnego pomysłu na lekkie obiady z kurczakiem lub rybą, spróbuj pysznego i zdrowego dania z makaronem w wersji „tradycyjnej”, czyli azjatyckiej. 

Składniki

  • 200 g krewetek
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
  • 1 papryka
  • 1 cebula dymka
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki sezamu
  • garść szczypiorku
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Krewetki obierz z pancerzy i usuń czarne jelito. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę i cebulę pokrój w niewielką kostkę., brokuła podziel na różyczki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni lub woku rozgrzej masło. Dodaj cebulę, a po chwili dorzuć resztę warzyw i krewetki, a także chilli i imbir. Całość smaż przez około 5 minut. Po tym czasie wrzuć na woka makaron i jeszcze chwilę podsmażaj. Na koniec posyp danie sezamem, kiełkami i posiekanym szczypiorkiem oraz skrop sosem sojowym.

Lekki makaron z pieprzem i serem

Jeśli dbasz o dietę swoich pociech, na pewno dbasz o to, by wymyślać zdrowe przekąski dla dzieci i ograniczać w potrawach nadmiar tłuszczu i soli. Pamiętaj jednak, że zdrowe przysmaki nie zastąpią zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków. Makaron to nie tylko danie bardzo smaczne, ale i zdrowe. Jest bardzo pożywny i może dostarczyć energii na cały dzień. Szukając propozycji na obiad dla całej rodziny, postaw na lekkie danie z makaronem, które pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Spaghetti cacio e pepe

Składniki 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • szczypta soli
  • 50 g sera pecorino romano 
  • 50 g sera parmigiano reggiano
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania 

  1. Makaron ugotuj około 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Użyj niewielkiej ilości wody.
  2. Na suchej patelni upraż pieprz. Po około 5 minutach podlej go wodą z makaronu.
  3. Do miseczki zetrzyj ser. Dolej do niego łyżkę wody z makaronu i roznieć widelcem na pastę. 
  4. Przełóż makaron na patelnię z pieprzem. Dolej jeszcze trochę wody - makaron musi się jeszcze gotować! Cały czas mieszaj danie. Kiedy będzie już wystarczająco miękki, zdejmij patelnię z ognia i stopniowo dodawaj serową pastę, nie przerywając mieszania. W połączeniu z wodą powinna stworzyć gładki sos. 

 

ZOBACZ TAKŻE: