PORCJA: 275 kcal

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

Przepis na 6 porcji

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • pęczek świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, natka, tymianek)
  • łyżka oliwy
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz

Kurczaka opłukać, wytrzeć ze wszystkich stron papierowym ręcznikiem. Natrzeć z zewnątrz i od środka solą i pieprzem. Zioła opłukać, osączyć. Połowę włożyć do środka kurczaka. Kurczakowi związać nóżki. Odstawić na godzinę do lodówki. Oliwą wysmarować brytfannę. Ułożyć w niej kurczaka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec godzinę, od czasu do czasu polewając kurczaka wytworzonym w trakcie pieczenia sosem. Resztę ziół posiekać i wymieszać z masłem. Mieszaniną posmarować kurczaka. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C. Kurczaka piec następną godzinę.