Jak zrobić lekkie, ale pyszne ciasto?

Dzięki dietetykom, trenerom personalnym a nawet influencerom, którzy popularyzują wiedzę o zdrowym żywieniu w internecie mamy coraz większą świadomość, jak bardzo to, co mamy na talerzu wpływa na nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie. Nierzadko nasze ulubione słone i słodkie przekąski mają wysoką zawartość tłuszczu, cukru, czy innych szkodliwych składników i choć chwilowo poprawiają nam humor, długofalowo mogą bardzo negatywnie wpłynąć na nasze organizmy. Szczególne znaczenie mają one dla zdrowia najmłodszych. Dzieci to prawdziwe łasuchy, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na lekkie tort dla dzieci, by nie sięgać po gotowe produkty.

Aby ograniczyć spożywane kalorie i zrezygnować z niezdrowych tłuszczów i cukrów prostych, nie trzeba od razu przechodzić na restrykcyjną dietę. Istnieje wiele pełnowartościowych zamienników popularnych słodzików, które pozwolą nam zajadać się pysznymi przekąskami i niskokalorycznymi ciastami bez wyrzutów sumienia. 

To mit, że biały cukier jest gwarantem udanego wypieku. Aby przygotować pyszne ciasto, śmiało można zastąpić go stewią, ksylitolem, erytrolem, czy naturalnymi słodzikami, z których z powodzeniem można wybrać miód lub syrop klonowy.

Przepisy na fit desery pozwalają ograniczyć nie tylko biały cukier, ale również tłuszcze. Słodycze, które możemy znaleźć w sklepach mają w składzie olej palmowy, kwasy tłuszczowe nasycone, a także bardzo szkodliwe utwardzane oleje roślinne. Jeśli chcemy ograniczyć kalorie, a przede wszystkim wyłączyć z diety niezdrowe składniki, warto w kuchni sięgnąć na przykład po olej kokosowy.

Lekkie ciasto na niedzielę – z jabłkami

Doskonałym pomysłem na lekkie ciasto na niedzielę jest szarlotka - ten popularny wyciek świetnie sprawia się w niskokalorycznej wersji i gwarantujemy, że zachwyci ciebie i twoich gości. W tym przepisie tradycyjna mąka pszenna zastąpiona jest znacznie zdrowszymi zamiennikami: mąką orkiszową, ryżową lub bezglutenową mąką owsianą, a biały cukier ksylitolem. 

Zanim zabierzesz się do pracy przygotuj kilka niezbędnych produktów:

  • 100 g mąki orkiszowej 
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1,5 kg jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Będziesz również potrzebować okrągłej formy o średnicy 24 cm.

Zobacz także:

Zacznij od przygotowania kruchego spodu ciasta. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę orkiszową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i ksylitol. Następnie dodaj olej kokosowy i rozcieraj palcami masę do powstania kruszonki. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny.

W tym czasie zabierz się za przygotowanie jabłkowego nadzienia. Owoce obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki (ćwiartki). Zacznij podsmażać je na patelni, a gdy zmiękną dodaj do nich przyprawy korzenne. 

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół. Jedną częścią wylep tortownicę, a drugą zachowaj na kruszonkę do obsypania wierzchu. Ułóż na blaszce mus jabłkowy posyp pozostałym ciastem. Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Lekkie ciasto na niedzielę – ucierane

Pyszne ciasto w wersji fit warto wzbogacić owocami, a nawet warzywami - lekkie ciasto marchewkowe czy fasolowe brownie to prawdziwe hity. Owoce nie tylko będą dodatkową porcją witamin, ale też dodadzą deserowy zdrowej słodyczy i fantastycznie podkręcą smak tradycyjnego placka. Lekkie ciasta z owocami to świetna przekąska do popołudniowej kawy, a co najlepsze, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Zaczynajmy! Oto lista zakupów: 

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g ksylitolu 
  • 100 g oleju kokosowego lub masła
  • 4 jajka
  • 40 ml mleka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 50 g wybranych owoców

Przygotuj keksówkę o wymiarach 23 cm x 9 cm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie olej kokosowy, ksylitol i sól umieść w misie miksera i złącz w jedwabisty krem. Nie przerywając mieszania, dodaj mleko i jajka, a następnie łyżka po łyżce dodawaj mąkę i proszek do pieczenia.

Formę posmaruj masłem i wysyp cienką warstwą bułki tartej. Przełóż do niej gotową masę, z wierzchu posypując ją wybranymi owocami. Doskonale sprawdzą się choćby maliny, truskawki, borówki, czy brzoskwinie. Ciasto piecz około 50 minut, ale najlepiej pod koniec pieczenia wykonać test suchego patyczka. 

Lekkie ciasto na niedzielę – cytrynowe

Cytrynowe ciasta często kojarzą się z wielkanocną babką piaskową, jednak tez pyszny przysmak warto przygotowywać nie tylko od święta. Ten popularny wypiek idealnie nadaje się do przygotowania w wersji niskokalorycznej, dlatego warto go wypróbować, jeśli chcemy znaleźć lekkie ciasto na niedzielę.:

Do wykonania cytrynowego przysmaku będą ci potrzebne:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki owsianej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 100 g erytrolu
  • 100 g oleju kokosowego 
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli 

Piekarnik nagrzej do 170 stopni i włącz termoobieg. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, zmiksuj na gładką masę olej kokosowy, erytrol i jajka. W oddzielnej misce dokładnie połącz suche składniki, jogurt i sok i skórkę z cytryny. Przełóż jej zawartość do misy miksera i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Gotowe ciasto wyłóż na blachę i piecz przez około 40 min (najlepiej do suchego patyczka).

Wszyscy kochamy wypieki przekładane kremem, ale pyszne lekkie ciasto z mascarpone, które jest wysokokaloryczne, może by trudne. Znacznie łatwiej przygotować fit lukier, który równie dobrze podkręci smak ciasta. Wystarczy biały cukier zamienić na cukier puder z ksylitolu i rozrobić go z sokiem z cytryny do uzyskania gęstej konsystencji polewy. Lukrem polewamy ostygnięte ciasto.