Będąc na diecie, zwykle odmawiamy sobie słodkich przekąsek, co niestety często prowadzi do małych grzeszków w postaci podjadania. Zrzucanie zbędnych kilogramów nie musi być oparte na restrykcyjnym jadłospisie czy głodówce. Odpowiednia dieta to nie tylko deficyt kaloryczny, ale przede wszystkim smaczne, zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Przedstawiamy kilka propozycji marchewkowego ciasta, dzięki któremu nie będziesz mieć ochoty na cheat meal. 

Jak zrobić lekkie ciasto marchewkowe?

Czy możliwe jest utrzymanie diety bez konieczności rezygnowania ze słodyczy? Oczywiście, że tak! Najczęstszym powodem przekraczania określonego limitu kalorii i łamania zasad diety jest brak zbilansowanych posiłków. Jadłospis, który uwzględnia słodkie przekąski nie będzie zniechęcał do zdrowego odżywiania, ale przeciwnie, pozwoli utrwalić nowe nawyki. To szczególnie ważne w przypadku żywienia najmłodszych. Lekki tort dla dzieci lub zdrowe wersje popularnych słodyczy zachęcą maluchy do sięgania po domowe odpowiedniki sklepowych słodkości.

Zacznijmy od pierwszej rzeczy, którą musisz wiedzieć - przygotowanie fit wypieków nie jest czasochłonne ani kosztowne. To mit, że zamienniki białego cukru i innych kalorycznych składników deserów są drogie i trudno dostępne. Ksylitol, erytrol, czy stewię można obecnie znaleźć na półkach w każdym większym markecie. 

Bardzo ważne jest również, by „puste kalorie” zastąpić pełnowartościowymi składnikami. Wybierając mąkę orkiszową, razową czy ryżową zamiast pszennej lub zastępując śmietanę jogurtem greckim możemy w łatwy sposób zaoszczędzić nieco kalorii, jednocześnie nie rezygnując z pysznego deseru. Dietetyczne ciasto marchewkowe to świetna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za warzywami i unikają ich w posiłkach. Deser to idealna podstawa do przemycenia dodatkowej porcji witamin do codziennego jadłospisu.

Lekkie ciasto marchewkowe z kremem

Wszyscy kochamy ciasta z kremem, jednak często odmawiamy sobie przyjemności ich jedzenia przez świadomość, jak bardzo są kaloryczne. Perspektywa godzin spędzonych na siłowni, myśl o zmęczeniu i poceniu się przy wykonywaniu wymagających ćwiczeń skutecznie odbierają apetyt.

Na szczęście istnieje sposób na jedzenie pyszności bez wyrzutów sumienia. Jeśli więc zastanawiasz się jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem, a jednocześnie nie naruszyć zasad diety, spieszymy z odpowiedzią.

Ciasto marchewkowe z kremem z serka śmietankowego

Składniki:

  • 200 g startej marchewki
  • 50 g orzechów włoskich 
  • jabłko
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki orkiszowej 
  • 150 ml oleju roślinnego lub kokosowego
  • 200 g wybranego słodzika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka

Krem:

  • 125 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 50 g masła klarowanego
  • 50 g słodzika (najlepiej w formie pudru)

Startą marchewkę wymieszaj z posiekanymi orzechami, pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem (wcześniej obranym ze skóry) i wiórkami kokosowymi. Jajka ubij z cukrem do uzyskania gładkiej, gęstej masy, a następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj olej. Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj razem wszystkie składniki i przełóż do formy położonej papierem do pieczenia. Piecz w 150 stopniach przez godzinę (do suchego patyczka).

Przygotuj krem, ubijając razem wszystkie składniki. Ostudź upieczone ciasto, a następnie przekrój je, tworząc dwa osobne blaty. Przełóż je przygotowanym kremem. 

Lekkie bezglutenowe ciasto marchewkowe

Desery oparte na warzywach są fit wersjami wysokokalorycznych słodyczy, jednak mają też inną zaletę - są bezglutenowe, a więc odpowiednie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Lekkie ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na poczęstunek dla gości z celiakią, a także świetna przekąska na imprezę, dająca gwarancję, że ból brzucha nie zepsuje dobrej zabawy. Dodatkowo, przygotowanie tego pysznego i zdrowego ciasta jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis, nawet jeśli nie masz kłopotów trawiennych.

Bezglutenowy tort marchewkowy

Składniki:

  • 200 g marchewki 
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 jaja
  • 125 ml syropu klonowego lub miodu
  • 125 ml oleju kokosowego 

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszaj z jajkiem. Do osobnej miski przesiej obie mąki  i dodaj do nich  proszek do pieczenia, sól, cynamon, wiórki kokosowe i orzechy. Ubij pianę z 2 jajek, a gdy podwoją swoją objętość, stopniowo zmiksuj je z syropem klonowym oraz olejem. Do gotowej piany dodaj marchewkę, a następnie mąki z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj. 

Piecz w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto możesz udekorować lub przełożyć kremem z przepisu wyżej i posypać odrobiną ulubionych orzechów. 

Lekkie ciasto marchewkowe z orzechami

Co ma wspólnego fit wypiek z tradycyjnym ciastem? Oba muszą być słodkie! Zdrowe ciasto marchewkowe, choć ma mało kalorii, a jego podstawowym składnikiem jest warzywo, nadal pełni funkcję deseru i zaspokaja ochotę na małe co nieco. 

Jednym ze sposobów na to, jak osłodzić lekkie ciasto na niedziele jest włączenie do przepisu bakalii, na przykład orzechów, daktyli, czy suszonych owoców. Taką właśnie wariacją na temat fit ciasta marchewkowego jest nasza kolejna propozycja. Delikatny chlebek z dodatkiem miodu doskonale sprawdzi się jako deser, przekąska, a nawet lekka kolacja. 

Marchewkowy chlebek z bakaliami

Składniki:

  • 350 g marchewki
  • szklanka mąki orkiszowej lub razowej
  • szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • garść daktyli
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Miód podgrzej w rondelku wraz z olejem kokosowym. W międzyczasie wymieszaj marchewkę z suchymi składnikami, a następnie dodaj zawartość rondelka. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). 

Jak podać takie pyszne ciasto? Inspiracje znajdziecie w galerii pod artykułem!

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: