Zanim zastanowimy się nad tym, jak stworzyć zdrowy przepis na tort dla dzieci, warto zadać sobie pytanie, dlaczego najmłodsi tak chętnie sięgają po słodycze? Edukując dziecko w dziedzinie zdrowego odżywiania, warto zacząć od zbudowania właściwej relacji malucha z jedzeniem. Posiłek nie powinien być karą ani nagrodą, lecz regularną czynnością, stałym elementem dnia, źródłem energii i dobrego samopoczucia. Warto więc zadbać o to, aby był jak najlepiej zbilansowany. Zwłaszcza, jeśli jest słodki. 

Lekki tort dla dzieci czekoladowy - przepis

Czy możliwe jest przygotowanie takiego tortu czekoladowego dla dzieci, którym maluchy będą mógłby objadać się bez obaw o stan zębów, kłopoty ze snem lub inne konsekwencje zdrowotne? Na udany tort składają się puszysty biszkopt, aksamitny krem i rozpływające się w ustach nadzienie. Choć sztuka dobrych wypieków ma swoje korzenie w cukrze, jego właściwościach wiążących i fantastycznym smaku, istnieją sposoby na stworzenie tortów urodzinowych dla dzieci bez grama białego słodzika!

Wbrew tradycji cukierniczej, podstawą biszkoptu wcale nie musi być mąka. Przygotowując urodzinowy tort lub lekkie ciasto na niedzielę, warto pomyśleć o dzieciakach z nietolerancjami pokarmowymi i wybrać bezglutenowe warianty popularnych wypieków. Mąkę pszenną można z powodzeniem zastąpić mąką ryżową lub kokosową, a nawet masą na bazie warzyw. Idealnym przykładem na sukces tego rozwiązania jest lekkie ciasto marchewkowe.

Zawartość szkodliwych składników można ograniczyć nie tylko w samym cieśnie, ale również wybierając zdrowe ozdoby na tort dla dzieci. Gotowe elementy przybrania zawierają liczne konserwanty i sztuczne barwniki, dlatego warto zastąpić je świeżymi owocami, startą gorzką czekoladą lub gałązką mięty. 

Niskokaloryczny tort czekoladowy

Składniki i przygotowanie

Biszkopt:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 duże banany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu

Odcedzoną fasolę zblenduj z bananami na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i wszystko połącz w jednolitą pastę. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. 

Zobacz także:

Krem:

  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki kremu przełóż do miski i dokładnie zmiksuj. Biszkopt przetnij na pół, aby uzyskać dwa blaty, pomiędzy którymi zostanie umieszczony krem. Kilka łyżek kremu możesz odłożyć, by udekorować nim górny blat lub przygotować w tym celu czekoladową polewę.

Tort czekoladowy dla dzieci - propozycja podania / fot. Getty Images

Lekki tort dla dzieci śmietankowy - przepis

Ograniczanie słodyczy poprzez zakazy to najczęstsza forma wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, jaką stosują rodzice wobec swoich pociech. Jej skuteczność pozostawia jednak wiele do życzenia. Ograniczanie dostępu do cukru poprzez siłowe rozwiązania nie tylko nie zniechęca najmłodszych, ale wręcz wykształca w nich niepohamowaną ciekawość skosztowania tajemniczych słodkości. Inną metodą, praktykowaną głównie w krajach Skandynawskich, jest pozwalanie maluchom na jedzenie słodyczy jedynie raz w tygodniu. To rozwiązanie wzbudza jednak kontrowersje w gronie specjalistów żywienia. Kumulowanie niezdrowych posiłków w jednym dniu może bowiem skłaniać najmłodszych do nadmiernego, wręcz obsesyjnego opychania się słodkimi przekąskami.

Zamiast ustalać rygorystyczne zasady, znacznie lepiej edukować dziecko i zaszczepić w nim zainteresowanie zdrowy odżywianiem i świadomość jego wpływu na organizm. Doskonałym pomysłem jest też wspólne gotowanie - widząc, jak powstają domowe słodycze, maluchy znacznie chętniej będą wybierać samodzielnie przygotowane słodkości, pozostawiając gotowe odpowiedniki na sklepowych półkach. 

Cukiernicze zabawy udowodnią im, że zdrowe wypieki potrafią być jeszcze smaczniejsze niż kupne, a samodzielne przygotowanie słodkiej przekąski przyniesie wiele satysfakcji. Przygotuj ze swoją pociechą zdrowy wypiek z truskawkami, na której jest teraz sezon lub lekkie ciasto z mascarpone, a przekonasz się, że będzie to nie tylko lekcja o zdrowym odżywianiu, ale też świetna rozrywka - zarówno dla dziecka, jak i rodzica.

Tradycyjny tort śmietankowy 

Składniki i przygotowanie

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g erytrytolu
  • 2 łyżki wody

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Możesz dodać do nich szczyptę soli, co powinno przyspieszyć proces. Kiedy uzyskasz gęstą, białą pianę, dodawaj stopniowo żółtka, nie przerywając ubijania. Przesiane mąki z erytrytolem łyżka po łyżce wsypuj go jajecznej masy, delikatnie zagarniając wszystko silikonową szpatułką. Powolne ruchy sprzyjają powstawaniu pęcherzyków powietrza. Pod koniec mieszania dodaj wodę. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Krem:

  • 500 g śmietany 30%
  • 2 opakowania mixu do śmietany
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garście mrożonych malin
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Maliny podgrzewaj w rondelku do uzyskania sosu, a następnie dodaj do nich sok z cytryny. Śmietankę ubijaj przez kilka minut mikserem na sztywną pianę. Mleko zmiksuj ze miksem do śmietany, a gotową mieszankę stopniowo dodawaj do śmietanki, delikatnie mieszając. Na koniec wymieszaj całość z malinowym sosem. Gotowy biszkopt przekrój na pół. Na dolnym blacie rozsmaruj większość i przykryj drugą częścią ciasta. Resztę kremu wyłóż na górę, wygładź i ozdób. Przepis na tort dla dzieci warto wzbogacać jak największą ilością owoców, więc do dekoracji polecamy wybrać świeże maliny. 

Tort śmietankowy dla dzieci - propozycja podania / fot. Getty Images

ZOBACZ TAKŻE: