Tort zwykle kojarzy się ze świętowaniem sukcesu, obchodzeniem ważnych dla nas rocznic, a przede wszystkim z czasem spędzonym w gronie najbliższych. Jeśli nie chcesz pozwolić na to, by dieta odebrała ci powód do tak przyjemnych wspomnień, dowiedz się, jak przygotować nie za słodki, lekki krem do tortu.

1. Lekki krem do tortu z mascarpone – przepis 

Chcąc ograniczyć kalorie, często decydujemy się na zakup gotowych produktów, opisywanych przez producentów jako „odtłuszczone”, „dietetyczne” lub „fit”. Niestety, bardzo często jest to chwyt marketingowy, który ma ukryć ogromne ilości cukru i konserwantów w składzie. Godziny pracy na siłowni mogą okazać się bezsensownym wysiłkiem, jeśli konsekwentnie będziemy sięgać na przykład po gofry lekkie i chrupiące oraz, czego producent nie powie, tłuste, sztuczne i niezdrowe. Nikt nie lubi być oszukiwany, a szczególnie wtedy, gdy konsekwencje mogą dotyczyć zdrowia. Nie warto sięgać po gotowe i często drogie produkty, kiedy zdrowy i pyszny krem do tortu możesz przygotować samodzielnie.

Składniki

  • 200 g schłodzonego jogurtu naturalnego typu skyr 
  • 250 g schłodzonego mascarpone 
  • 1½  łyżki cukru pudru
  • 5 kropel aromatu (ulubionego) lub kilka kropel ekstraktu np. z wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania 

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i szybko zmiksuj. Zbyt długie miksowanie sprawi, że krem stanie się płynny.
  2. Przełóż krem do lodówki i pozostaw do schłodzenia.

Tort z mascarpone - propozycja podania / fot. iStock

2. Lekki krem do tortu z bitej śmietany – przepis

W zdrowej diecie potrzebujemy wszystkich składników, w tym cukru i tłuszczu. Dlaczego więc krem do tortu śmietankowy, czekoladowy lub owocowy uznajemy za niezdrowy tylko dlatego, że zawierają w sobie śmietanę i cukier? Choć śmietana jest źródłem fosforu, białka, wapnia oraz witamin A i B, w niektórych przypadkach może przynieść organizmowi więcej złych konsekwencji niż korzyści zdrowotnych. Na śmietanę powinny uważać w szczególności osoby chorujące na otyłość, ponieważ podnosi ona poziom cholesterolu i, niestety, jest wysoko kaloryczna. Przepisy na kremy do tortów powinny uwzględniać kwestie zdrowotne i skupiać się na najzdrowszych możliwych zamiennikach potencjalnie szkodliwych produktów. W końcu tortu nie jemy samodzielnie, ale dzielimy się nim z najbliższymi, na których dobrej kondycji nam zależy.

Zobacz także:

Składniki

  • 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%,
  • 500 g dobrze schłodzonego serka mascarpone 
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii)

Sposób przygotowania 

  1. Wszystkie składniki włóż do dużej miski.
  2. Ubij je mikserem na gęstą pianę.
  3. Uważaj, żeby nie przebić kremu zbyt długim miksowaniem.

3. Lekki krem do tortu z budyniu – przepis

Wypieki uznawane są za niedozwolone na diecie ze względu na dużą zawartość cukru. Zbyt duże spożycie cukrów, szczególnie prostych, prowadzi do zwiększenia masy ciała i trudno się z tym faktem spierać. Warto jednak podkreślić, że nie w każdej postaci jest on szkodliwy. Można określić go mianem paliwa, które dodaje nam energii, pobudzając mózg i układ nerwowy. Niezbędny jest on również do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Czy to znaczy, że dietetycy mijają się z prawdą, opowiadając nam o szkodliwości tego składnika?

Odpowiedź jest prosta - oczywiście, że nie! Nadmiar cukrów prostych w diecie może skutkować prawdziwą katastrofą dla organizmu, dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy i sięgać jedynie po produkty zawierające cukry złożone. Znajdziemy je w ziarnach, owocach i jogurtach, czyli składnikach, z których możemy wyczarować doskonałe dietetyczne ciasto z jabłkami przekładane prostym kremem do tortu! 

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast standardowych 500 ml mleka, użyj 250 ml.
  2. Gotowy budyń zabezpiecz folią spożywczą i przełóż do lodówki do całkowitego ostygnięcia. 
  3. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i pozostaw na 10 minut.
  4. Po tym czasie przelej ją do rondelka i delikatnie podgrzewaj, aby proszek dokładnie się rozpuścił. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. Do misy miksera przełóż zimne mascarpone i zacznij delikatnie je ubijać.
  6. Stopniowo dodawaj budyń, nie przerywając mieszania. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  7. 2 łyżki gotowej masy rozrób z ostudzoną żelatyną, a następnie przelej ją do budyniowego kremu i dokładnie wymieszaj.

4. Lekki krem do tortu z kaszy manny – przepis

Idealny krem do tortu o aksamitnej konsystencji i doskonałym smaku może być fit. Choć może się to wydawać niemożliwe, istnieje sposób na przygotowanie zdrowego wypieku z kremem. Tajemnicą tego cukierniczego sukcesu jest kasza manna! Choć nie należy ona do niskokalorycznych produktów spożywczych, nie sposób jej odmówić drogocennych właściwości zdrowotnych, które zapewniają jej obecność w jadłospisach przygotowywanych przez dietetyków.

Jest cennym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i fosforu, a dodatkowo zawiera błonnik przyspieszający metabolizm. Jest również lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na różne dolegliwości trawienne. Świetnie sprawdza się nie tylko w daniach dla dzieci, z którymi zwykle jest kojarzona, ale także w deserach, czyniąc je znacznie zdrowszymi. Jeśli nie wierzysz, polecamy wypróbować dietetyczne ciasta z truskawkami przełożone aksamitnym i delikatnym kremem z kaszy manny, który spokojnie może konkurować z popularnym, wysokokalorycznym nadzieniem na bazie bitej śmietany.

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 6 czubatych łyżek kaszy manny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj mleko z cukrem.
  2. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj do niego kaszę mannę, nieustannie mieszając.
  3. Zmniejsz ogień i podgrzewaj masę tak długo, aż zgęstnieje.
  4. Odstaw do ostygnięcia.
  5. W misce miksera zacznij ucierać masło. Łyżka po łyżce dodawaj do niego ostudzoną kaszę.
  6. Pod koniec miksowania dodaj ekstrakt waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj. 

5. Lekki krem czekoladowy do tortu - przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru;
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady lekko gorzkiej 50% lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść żelatynę w wodzie.
  2. Utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę.
  3. W rondelku podgrzej śmietankę, a gdy będzie już cieplejsza, dodaj pokruszoną czekoladę. Od czasu do czasu zamieszaj.
  4. Doprowadź do wrzenia, podgrzej całość i dodaj żelatynę oraz masę jajeczno-cukrową.
  5. Od teraz mieszaj delikatnie przez dłuższy czas do całkowitego połączenia.
  6. Masę zestaw z ognia i przelej do miski. Po jakimś czasie znów zamieszaj i tak do zgęstnienia.

Tort czekoladowy - propozycja podania / fot. iStock

ZOBACZ TAKŻE: