Lekka BEZA Z MUSEM OWOCOWYM przepis!
Desery to nasz ulubiony rodzaj posiłku. Mamy doskonały przepis na bezę z musem owocowym!

Lato jest czasem pachnących, świeżych owoców - borówki, maliny, soczyste truskawki są idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych słodkich deserów. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu z sezonowymi owocami to wyjątkowo zgrany duet.
BEZY Z MUSEM ŚMIETANOWO-RABARBAROWYM Z TRUSKAWKAMI
Beza:
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 10 łyżek wody
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
w plasterki
1. Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
2. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
3. Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
5. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
6. Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
8. Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.
Smacznego!
POLSKIE BLOGI KULINARNE - NASZE TOP 5
DESERY Z WARZYW? ONE ISTNIEJĄ!
1 z 9

90241f18b44c50c89e6bb90a429192ea
2 z 9

Bezy_zdjecie
3 z 9

cfa1d4df67a93d04c68b84cde241d02f
4 z 9

20c45294e4d334cc557cd86277f7a0c1
5 z 9

0e4ba7b82be3932a9d82bda4caa77e7d
6 z 9

060f887b9b4bbb84d9c59aa2b8bf9a82
7 z 9

ccd17079ae4d3d73a69365a65806e90a
8 z 9

Bezy_zdjecie_01
9 z 9

d28967459d05a7de62c90252c1cff20a
Polecane
„Według teściowej na weselu powinny być schabowe, a suknia ma wyglądać jak beza. Zrobiła cyrk z mojego ślubu”
„Teściowa traktuje wnuczkę jak lalkę. Za każdym razem, gdy odbieram ją od babci, wygląda jak różowa beza z brokatem”
„Ciężko harowałam, żeby było nas stać na kostkę masła. A mąż w tym czasie lekką ręką kupował szmelc w internecie”
„Gdy dostałem w spadku fortunę, od razu rzuciłem pracę. Nie myślałem wtedy, że tak lekko wydam całą kasę”
„Dziadek zawsze miał lekką rękę do finansów. Ale to, co zostawił nam po swojej śmierci przeszło wszelkie wyobrażenia”
„Ta praca miała być lekka, przyjemna i dobrze płatna. Okazała się orką na ugorze. Musiałam wreszcie tupnąć nogą”
„Poleciałam z Michałem do Włoch, by spełnić marzenia. Z Toskanii wróciłam z kredytem i poczuciem totalnej klęski”
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
„Mogłam ćwiczyć pelikany z hantlami, a nie wygibasy z trenerem. Nie ja jedna muszę się pożegnać z płaskim brzuchem”
„Na mój syrop brzoskwiniowy z lawendą teściowa kręciła nosem. Niech ta nudziara trzyma się z dala od mojego gara”
„Postawiłem beczkę z nawozem z pokrzywy, a zięć woła, że odór drażni mu oczka. Ten laluś z miasta działał mi na nerwy”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa