Laminowanie włosów galaretką to doskonały sposób na ich odnowę i regenerację. Czym wykonać laminację? Możemy zrobić to za pomocą galaretki! Produkt, który zazwyczaj ląduje na talerzu sprawi, że nasze włosy będą idealnie gładkie i nawilżone. Sprawdźcie same!

Spis treści:

  1. Laminowanie włosów galaretką - sposób użycia
  2. Laminowanie włosów galaretką - jak często i czy kolor galaretki ma znaczenie

Laminowanie włosów galaretką - sposób użycia

Laminowanie włosów domowymi sposobami jest doskonałym sposobem na wygładzenie szorstkich i suchych włosów. Jeżeli chcesz zlikwidować rozdwojone końcówki, to bardzo skuteczna metoda. W przypadku, gdy włosy są po dłuższych zabiegach wyniszczających powłokę włosa czy też farbowaniu, należy wymieszać galaretkę z emolientami.

Dobrym przykładem emolientów będą olej kokosowy, olej z czarnuszki czy też olej jojoba. Odżywka emolientowa dobrze rozprowadzi galaretkę na włosach, sprawiając, że pozostanie wchłonięta na całej powierzchni włosów. Ciekawym sposobem jest połączenie tych 3 składników jednocześnie.

Składniki:

  • galaretka owocowa (dowolnie wybrana),
  • odżywka emolientowa lub olej kokosowy.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy 1/4 szklanki wody i dodajemy 3 łyżeczki galaretki.
  2. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy łyżką, aby całkowicie rozpuściła się w wodzie.
  3. Po zagotowaniu przekładamy do lekkiego ostygnięcia.
  4. Łączymy z 2-3 łyżeczkami odżywki emolientowej lub oleju kokosowego.
  5. Po rozprowadzeniu nakładamy na dobrze oczyszczone włosy i skórę głowy.
  6. Możemy równomierniej rozprowadzić grzebieniem po każdym paśmie włosów.
  7. Pozostawiamy na 20 minut spięte w kok lub rozłożone jak po rozczesaniu.
  8. Po tym czasie dokładnie spłukujemy i pozostawiamy do samoistnego wyschnięcia.
  9. Jeżeli nie masz takiej możliwości, wysusz je chłodnym powiewem powietrza z suszarki.

Laminowanie włosów galaretką - jak często i czy kolor galaretki ma znaczenie

Laminowanie włosów za pomocą galaretki spożywczej powinno się odbywać 2-3 razy w miesiącu, nie częściej. W przypadku laminowania lepiej wybierać galaretkę czy też agr-agar niżeli żelatynę. W tym ostatnim przypadku gorzej się rozprowadza i jest dość trudna w spłukiwaniu. Cukier zawarty w galaretce dodatkowo nawilża włosy, co jest zdecydowanym plusem tego zabiegu.

Zobacz także:

Czy kolor galaretki ma znaczenie? Nie, nawet laminując odcienie blondu galaretką truskawkową nie ma obawy, że kolor zmieni się czy też przyciemni. Naturalne barwniki zawarte w galaretkach nie mają właściwości silnie barwiących strukturę włosa. Jeżeli chcesz mieć pewność, że ulubiony kolor włosów nie zmieni się, możesz wykorzystać galaretkę winogronową, która jest przezroczysta. Wygląda efektownie w deserach z owocami, dlatego też jest dość powszechna i szybko znajdziesz ją w najbliższym sklepie spożywczym.

Sprawdź też: