porcja: 461 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 6 porcji

  • 1 kurczak (1 i 1/2 kg)
  • 4 czerwone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • cytryna
  • duża główka czosnku
  • sól
  • sos tabasco

Kurczaka przeciąć wzdłuż od spodu (kręgosłup pozostawić w całości). Rozłożyć go i mocno docisnąć mostek, aby spłaszczyć tuszkę. Chili i czosnek zmiksować z dużą szczyptą soli. Dodać paprykę, bazylię i oliwę. Mieszaniną natrzeć kurczaka. Odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Kurczaka ułożyć na rozgrzanym ruszcie, skórą do dołu, przykryć pokrywą i grillować przez 15–20 minut. Tuszkę odwrócić, obłożyć pokrojoną w kawałki cytryną, obok ułożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku. Grillować pod przykryciem 15 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze 5–10 minut. Skropić sosem tabasco.