Porcja: 230 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje
- pierś kurczaka
- opakowanie rukoli
- duża gruszka
- 3 łyżki sezamu
- łyżeczka suszonej posiekanej papryczki chili
- łyżka zielonego marynowanego pieprzu
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka białego octu winnego
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Pierś kurczaka opłukać, usmażyć na patelni grillowej lub grillu. wystudzić i pokroić na paski o grubości 1 cm. rukolę opłukać i osuszyć. gruszkę opłukać, przekroić, wyciąć gniazdo nasienne i bez obierania pociąć miąższ na cienkie plasterki. Na suchej patelni podprażyć sezam. Składniki na sos utrzeć na emulsję. kurczaka, sałatę i plasterki gruszki przełożyć do miski. Posypać sezamem. Dodać chili i zielony pieprz. Polać sosem.