Porcja: 230 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 4 porcje

  • pierś kurczaka
  • opakowanie rukoli
  • duża gruszka
  • 3 łyżki sezamu
  • łyżeczka suszonej posiekanej papryczki chili
  • łyżka zielonego marynowanego pieprzu

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Pierś kurczaka opłukać, usmażyć na patelni grillowej lub grillu. wystudzić i pokroić na paski o grubości 1 cm. rukolę opłukać i osuszyć. gruszkę opłukać, przekroić, wyciąć gniazdo nasienne i bez obierania pociąć miąższ na cienkie plasterki. Na suchej patelni podprażyć sezam. Składniki na sos utrzeć na emulsję. kurczaka, sałatę i plasterki gruszki przełożyć do miski. Posypać sezamem. Dodać chili i zielony pieprz. Polać sosem.