Porcja: 407 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 2 porcje

  • 20 g suszonych grzybów
  • kurczak
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 40 g masła
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 250 ml kremówki 36 proc.
  • 3–4 granaty
  • sól
  • pieprz

Grzyby opłukać, moczyć kilka godzin. Kurczaka przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać jedną pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze kilka minut. Kurczaka przełożyć z cebulą i tłuszczem z patelni do naczynia żaroodpornego. Zalać szklanką wody. Piec ok. godziny w 180°C. Grzyby osączyć, posiekać. Pokroić drugą cebulę. Podsmażyć na maśle z grzybami i szałwią. Zalać kremówką. Gotować, aż zgęstnieje. Z granatu wyjąć pestki. Kurczaka polać sosem i posypać pestkami.