Kulinarna podróż do Meksyku
W jej trakcie spotkasz proste, choć pełne wyrazu, przesycone zapachem ziół dania, w większości o pikantnym, iście diabelskim smaku. Królują wśród nich podawane na wiele sposobów tortille, oryginalne smakołyki z ryb, niezwykłe kolorowe sosy. Wszystko łatwo przygotujesz także w swoim domu.

Meksykanie uwielbiają biesiadować - mówi Susana Osorio-Mrożek Jest Meksykanką, żoną Sławomira Mrożka, znanego dramaturga. Od kilku lat razem z mężem mieszka w Krakowie, gdzie prowadzi meksykańską restaurację "Casa Susana". Polakom meksykańska kuchnia kojarzy się właściwie tylko z tacos i nachos. Tymczasem to sięgająca głęboko w przeszłość tradycja kulinarna pełna różnorodnych smaków i aromatów, niezwykle ważna dla Meksykanów. W dobrym tonie są u nas rozmowy o jedzeniu i kuchni, które prowadzimy nie tylko w trakcie posiłków. Biesiadujemy w kolorowej scenerii, w otoczeniu kwiatów, przy suto zastawionych stołach - nakrytych obrusami i serwetkami w jaskrawych, kontrastujących ze sobą barwach. Dania, które proponuję, można podać osobno lub skomponować z nich menu kolacyjne w meksykańskim stylu. Będzie to interesująca kulinarna przygoda, w którą naprawdę warto się wybrać. Enchiladas z wołowiną Porcja: 530 kcal
Przygotowanie: 2 godziny
Dla 4 osób 600 g wołowiny, cebula, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1-2 goździki, 50 g rodzynków, 3/4 szklanki bulionu wołowego, porcja sosu chilli (z kostki), 100 g startego żółtego, łagodnego sera, 12 tortilli, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 2-3 dymki, sól Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć partiami na rozgrzanym oleju, zdjąć z patelni. Na tym samym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodać podsmażone mięso, przepuszczony przez praskę czosnek oraz goździki i rodzynki. Wlać bulion i szklankę sosu chilli. Dusić ok. 1,5 godziny. Lekko wystudzić i ewentualnie dosolić. Mięso porozrywać widelcem na wąskie pasma.
Pozostały sos chilli podgrzać. Maczać w nim tortille. Na każdą nakładać po 3 łyżki mięsnego farszu. Zwijać jak naleśniki. Układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Wierzch polać pozostałym sosem i posypać serem. Zapiekać 25 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku.
Enchiladas podawać polane śmietaną i posypane drobno pokrojoną dymką. Sos chilli 5 suszonych papryczek chilli ułożyć na blasze. Piec ok. 5 minut w temperaturze 180 C. Lekko wystudzić, każdą przeciąć nożyczkami, usunąć pestki. Zalać 1/2 l wrzątku. Odstawić na godzinę. Obrany i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku dołożyć do papryczek zalanych wodą, zmiksować. Dodać po 2 łyżki oleju i koncentratu pomidorowego oraz przyprawy do smaku (suszone oregano i kolendra, kminek, sól). Dusić ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Burittas z kurczakiem i warzywami Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób 2 piersi kurczaka, po strąku czerwonej i żółtej papryki, czerwona cebula, listki kolendry lub natki, 2-3 łyżki sosu chilli, 12 tortilli Marynata: 2 łyżki oleju, łyżka soku z limonki lub cytryny, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki mielonych papryczek chilli, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki mielonego kminku Piersi kurczka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony i tłuszcz.
Przygotować marynatę: do oleju dodać sok, obrany i posiekany czosnek oraz pozostałe składniki, wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso ułożyć na blasze. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Lekko przestudzone pokroić w paski.
Paprykę dokładnie opłukać, usunąć gniazda nasienne. Pociąć w niezbyt grube paseczki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka.
Placki dobrze podgrzać. Posmarować cienko warstwą sosu chilli. Ułożyć warzywa i mięso. Zawinąć do środka dwa boki placka. Dolną część założyć pod spód, by z "rolady" nie wypadł farsz. Posypać całość listkami kolendry lub natki. Więcej w Claudii 11/2004
- Więcej opowieści Sysany Osorio-Mrożek o kuchni meksykańskiej
- Książki o tematyce kulinarnej kupisz w sklepie Claudii on-line
1 z 1

1008
Polecane
„Chciałem oczarować dziewczynę włoskim daniem. Zaliczyłem kulinarną wpadkę, ale i tak trafiłem do jej serca”
„Podróż poślubna miała być spełnieniem marzeń, a okazała się gwoździem do trumny. Do dzisiaj spłacamy długi”
„Liczyłam na romantyczną podróż poślubną do Grecji, a zamiast tego musiałam pilnować męża. Podziwiał nie tylko widoki”
„Po stracie żony wybrałem się w samotną podróż do Portugalii. Chciałem odnaleźć spokój, ale życie znów mnie zaskoczyło”
„Ruszyliśmy używanym kamperem w podróż poślubną na Mazury. Ten stary grat o mały włos nie doprowadził nas do rozwodu”
„Nasza podróż poślubna do Rzymu zakończyła się rozwodem. Jak mogłam nie zauważyć, że wyszłam za dwulicowego bubka?”
„Urna z prochami męża to moja jedyna pamiątka z rzymskich wakacji. A całe życie odkładaliśmy na podróż do Włoch”
„Na warsztatach kulinarnych poznałem figlarną kuchareczkę. Bawiliśmy się pysznie, więc oboje mieliśmy apetyt na więcej”
„Chrzciny mojej siostrzenicy okazały się kulinarną klapą. Sytuację uratowała ciotka Teresa i jej makaron ze śledziami”
„Po śmierci męża wybrałam się w wymarzoną podróż. Uroczy wenecjanin szybko osłodził mi moją gorzką żałobę”
„Na emeryturze ruszyliśmy w podróż po Europie. Tego, co przeżyliśmy, nie było w żadnym przewodniku”
„Samotną podróż po Tajlandii zmieniłam na flirt z przystojniakiem. Nasza znajomość miała nieoczekiwany finał”
„Świeżo upieczony mąż przez całą podróż poślubną leżał plackiem. Szybko pożałowałam, że wyszłam za takiego lenia”
„Wakacyjna podróż na 2 kółkach miała być romantyczną przygodą. Zamiast tego wykręciliśmy sobie awantury i łzy”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa