Porcja: 499 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 10 porcji

  • 300 g cukierków kukułek
  • 1 l mleka
  • 4 budynie czekoladowe
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml likieru kawowego
  • 250 g herbatników typu petit beurre
  • 50 g cukierków kukułek do dekoracji

Cukierki rozpuścić w 1/2 l mleka. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Mleko z kukułkami zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować 2–3 minuty, odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z kakao. Dodawać po jednej łyżce masę budyniową i ucierać do powstania gładkiej masy. Następnie wlać likier i dokładnie wymieszać. Dno blaszki wyłożyć 1/3 herbatników. Następnie rozłożyć 1/3 kremu. Masę przykryć herbatnikami. Czynność powtórzyć tak, by powstały 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu (cienką warstwą posmarować też wierzch ciasta). Wstawić na 4–5 godzin do lodówki. Udekorować posiekanymi kukułkami.