SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • opakowanie mrożonego bobu zielonego
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5 dag suszonych grzybów
  • szklanka bułki tartej
  • 200 ml śmietany
  • łyżka masła
  • mąka do panierowania
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Grzyby zalać letnią wodą, moczyć godzinę. Gotować w tej samej wodzie 30 min, odcedzić, wywar zachować.
Mrożony bób ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek.
Cebulę obrać, posiekać. Grzyby i bób zmielić. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób i grzyby wymieszać z cebulą, jajkiem, 2 łyżkami tartej bułki i połową koperku, wyrobić, przyprawić solą i pieprzem.
Z masy uformować 8 kotlecików. Pozostałe jajko roztrzepać. Kotleciki panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć kotleciki, usmażyć z obu stron na rumiano. Wywar z grzybów zagotować ze śmietaną i pozostałym koperkiem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kotleciki podawać polane sosem.