Dla wielu osób Nowy Rok był początkiem nowych nawyków żywieniowych, dlatego dziś stawiamy na poczęstunek w wersji wegańskiej. Zobaczcie proste i szybkie roślinne przekąski, które skradną serca wszystkich wegan… i nie tylko! Oto słodkie i słone smakołyki na karnawałowe wieczory.

Zdrowe chrupanie, czyli chipsy z warzyw

Chipsy są stałym bywalcem na większości imprezowych stołów. To prawdziwa klasyka gatunku wśród przekąsek, jednak mimo swojej popularności, nie są one najzdrowszym wyborem. Jak odczarować chipsy, aby stały się bardziej odżywcze i mniej kaloryczne? Wystarczą dowolne warzywa, olej i ulubione przyprawy, aby cieszyć się smakiem domowych chipsów warzywnych, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia.


 
Przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Sekret idealnie chrupiących chipsów to pokrojenie warzyw w jak najcieńsze plastry. Najłatwiej i najszybciej zrobimy to przy pomocy wielofunkcyjnej maszynki do mielenia marki Bosch CompactPower, wyposażonej w specjalną nakładkę szatkującą. Szatkownica z czterema bębnami pozwoli w kilka sekund przygotować idealne równe i cieniutkie talarki z dowolnych warzyw. Teraz wystarczy już tylko rozłożyć je na blaszce, skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane chipsy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni na około 10 minut. Kolorowe warzywne chipsy możemy zrobić z ziemniaków, marchewki, batatów, cukinii, buraka czy pietruszki. Szatkujcie dowolne warzywa i testujcie różne warianty smakowe!

Wege smarowidła - pasty i dipy

Pasty z warzyw i strączków są świetną bazą do wielu przystawek. Wystarczy podać do nich wegańskie krakersy czy sucharki lub po prostu świeże warzywa pokrojone w słupki. Wszyscy kochamy hummus i guacamole, ale to dopiero początek wegańskich pyszności. Roślinny twarożek ze słonecznika, wegański smalec z fasoli, czy dip z nerkowców zrobią furorę na każdym imprezowym stole. Pomysły na roślinne smarowidła mnożą się z roku na rok i zaskakują coraz bardziej nietypowymi wersjami smakowymi. Warto inspirować się przepisami, ale też eksperymentować i szukać własnych kombinacji. Jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia i dobrej jakości sprzęt kuchenny. 


 
Przy pomocy wielofunkcyjnej maszynki do mielenia Bosch CompactPower, zmielimy zarówno ciecierzycę na hummus, jak i białą fasolę na wege smalec. Dzięki wymiennym sitom o różnych grubościach możemy kontrolować stopień rozdrobnienia składników, przygotowując idealnie gładką i aksamitną masę lub pastę z wyczuwalnymi kawałkami składników. Takie warzywne smarowidła to nie tylko samodzielna przekąska, ale także doskonałe nadzienie do tortilli, tacosów czy tarteletek. Świetnie sprawdzą się także jako dip do wcześniej przygotowanych warzywnych chipsów.

A na deser… słodkie wegańskie wypieki 

Ciasto bez jajek, masła i mleka? Żaden problem. Wegańskie ciasta, mimo że są pozbawione wszystkich tych składników, zachowają pełnię smaku i przyjemną konsystencję. Właściwie wszystkie najpopularniejsze wypieki możemy wyczarować w wersji roślinnej, zmieniając jedynie kilka składników na ich wegańskie zamienniki. 


 
Pysznym pomysłem na szybki i w pełni roślinny deser jest ciasto marchewkowe. Wilgotny, miękki i rozpływający się w ustach wypiek przygotujemy zaledwie z kilku składników, wśród których prym wiedzie oczywiście świeża, chrupiąca marchew. Aby ciasto wyrosło, a w środku nie pojawił się zakalec, musimy dokładnie rozdrobnić karotkę. Wielofunkcyjna maszynka Bosch ponownie pomoże nam przyspieszyć przygotowywanie tego przepisu dzięki przystawce z szatkownicą. Dwustronny nożyk ze stali nierdzewnej pozwoli w kilka sekund drobno zetrzeć marchew. Do startych wiórków dodajemy dowolną mąkę, olej, sodę oczyszczoną i ulubione słodzidło. Jajka świetnie zastąpi tu namoczone siemię lniane, nasiona chia, albo po prostu rozgnieciony banan. Gotową masę możemy wzbogacić cynamonem, imbirem, bakaliami i orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do blaszki i pieczemy przez około 40-50 minut w 180 stopniach.

Zobacz także:

Łakocie na szybko, czyli wegańskie praliny

Kiedy nie ma czasu na pieczenie ciast, zawsze sprawdza się szybki deser na zimno. Domowe pralinki i trufle to sprytny sposób na efektowne słodkości, których kluczowym elementem są drobno zmielone orzechy, pestki lub nasiona. Wielofunkcyjna maszynka do mielenia CompactPower marki Bosch pozwoli z łatwością przygotować masę na szybkie domowe pralinki. Wysokiej jakości młynek żarnowy drobno zmieli wszystkie, nawet najtwardsze orzechy. 

Wystarczy tylko wymieszać je z suszonymi owocami oraz miodem i z powstałej masy formować kuleczki lub batoniki. Gotowe łakocie możemy obtoczyć dodatkowo w zmielonych orzechach, kakao lub wiórkach kokosowych. 

Brzmi pysznie, prawda? Nie pozostaje więc nic innego jak tylko brać się do gotowania, a zaraz potem do świętowania! Wszystkie te pyszności przygotujesz banalnie łatwo dzięki kuchennym pomocnikom od marki Bosch. Na www.bosch-home.pl/maszynki dowiesz się jak gotować szybciej i sprytniej, a na www.bosch-home.pl/systemy-prozniowe zobaczysz jak oszczędzać żywność, pieniądze i czas spędzony w kuchni. Zacznij Nowy Rok od zmian w swojej kuchni i spraw, aby stała się ekologiczna i ekonomiczna.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch