Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 30 min
Składniki na 4 porcje
Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  •   pół kostki masła
  •  1/3 szklanki wody
  •  1 łyżka oleju
  •  szczypta soli

Farsz:

  • 3 duże pomidory
  • 20 dag szynki
  • 2 sery typu camembert
  • 1 duża cebula
  • suszona bazylia
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietanki 12%
  • sól, pieprz
  • świeże listki bazylii do dekoracji


Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, dodajemy resztę składników na ciasto i szybko zagniatamy.  Zawijamy w folię lub papier i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tatry uprzednio posmarowaną roztopionym masłem lub oliwą i posypaną bułką tartą. Należy pamiętać o dość grubym kołnierzu przy brzegu blachy, ponieważ ciasto może w trakcie pieczenia zjechać w dół. Nakłuwamy ciasto widelcem i wsadzamy do dobrze nagrzanego piekarnika (ok 180°C) na 15 minut.
W czasie kiedy ciasto się piecze możemy zająć się składnikami na farsz. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki po czym kroimy w ósemki (czyli w ćwiartki a później każdą ćwiartkę jeszcze na pół), camembert i szynkę kroimy w plastry, a cebulę w cienkie piórka.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika (nie z blachy!) układamy na nim pomidory na przemian z serem i szynką i posypujemy cebulą oraz przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Jajka wybijamy do kubka i roztrzepujemy trzepaczką ze śmietaną, następnie zalewamy nią tartę i wstawiamy do piekarnika na 30 min i pieczemy w temp ok 180°C. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.