Dieta paryska podzielona została na trzyfazy. Faza Café jest najbardziej restrykcyjnai nastawiona na maksymalne pobudzenieprzemiany materii. Podczasniej stracisz najwiecej kilogramów. FazaBistro to druga faza odchudzania, któratrwa kilka tygodni. Faza łagodnego wychodzeniaz diety i powrotu do normalnego,ale zdrowego sposobu odzywianiajest faza Gourmet.

I faza Café

To rodzaj nieobowiazkowego rozruchu. Przeznaczonyjest dla osób zdrowych, które chca szybko stracic kilkakilogramów. Jest wymagajaca i krótkoterminowa. Powinna trwac najwyzej 8–10 dni, a tempo chudniecia w tym czasie powinno wynosic 400–500 g dziennie. Koniecznie nalezy wtedy łykac witaminy i magnez oraz pic duzo wody.

Przykładowy zestaw fazy Café:

Śniadanie: Koktajl bananowo-gruszkowy: mała gruszka obrana i pokrojonaw kostkę mały banan obrany, łyżeczka słodzika,  240 ml odtłuszczonego mleka. Wszystkie składniki włóż do miksera i zmiksujna gładką masę. Pij schłodzone.
Obiad: Twarożek z cukinią: średnia cukinia, pokrojona w kostkę wyciśnięty ząbek czosnku, 115 g chudego twarożku,  posiekany szczypiorek,  6 połówek orzechów włoskich i 30 g żółtego sera na deser.
Podsmaż cukinię z czosnkiem na patelni. Mieszaj, aż zmięknie. Dodaj do twarożku,wymieszaj, dopraw szczypiorkiem.
Kolacja: Zupa z brokułów: opakowanie mrożonych brokułów Hortex,  500 ml odtłuszczonego bulionu z warzyw, czarny pieprz, 2 łyżki dietetycznych grzanek,  jabłko pokrojone w plastry z cynamonem na deser.
Brokuły włóż do garnka, zalej bulionem warzywnym. Przykryj i na mocnym ogniu doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę ,zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Po przestygnięciu możesz całość zmiksować. Dopraw solą i pieprzem. Posyp grzankami.

II faza Bistro

To kolejny etap diety, który umożliwiszybkie pozbycie się od 3,5 do 5 kg w ciągu zaledwie 3 tygodni. Jest dość restrykcyjny, dlatego nie należy stosować go zbyt długo (nie dłużej niż wspomniane3 tygodnie).

Przykładowy jadłospis fazy Bistro:

Śniadanie: 175 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego (ew. ze słodzikiem).
Obiad:Surówka z marchwi i selera oraz cielęcina zapiekana z mozzarellą: 2 starte średnie marchewki, łodyga selera naciowego, 2 łyżki sosu winegret, 85 g kotleta cielęcego, 30 g startej mozzarelli, 85 g fasolki szparagowej, wyciśnięty ząbek czosnku, 115 g przecieru pomidorowego, 225 g owoców z puszkiw lekkim syropie na deser.
1 Wymieszaj marchew i seler naciowy,a potem skrop sosem winegret tuż przedpodaniem.
2 Cielęcinę piecz na grillu, w opiekaczu lubsmaż bez tłuszczu przez około 5 minut. Posyp mozzarellą i podgrzewaj, aż ser się roztopi. Fasolkę, czosnek i przecier włóż do rondla, doprowadź do wrzenia i duś przez 10 minut. Podawaj z cielęciną.
Kolacja: Surówka z buraków i jabłek oraz omlet z rukolą: łyżeczka soku z cytryny i octu winnego, sól, pieprz, 25 g ugotowanych, startych buraków,  starte jabłko,  łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 2 średniej wielkości jajka, 20 g rukoli, 55 g częściowo odtłuszczonego i rozdrobnionego sera ricotta.

1 W salaterce wymieszaj sok z cytrynyz octem, solą i pieprzem. Dodaj tarte buraki i jabłko. Dobrze wymieszaj. Posyp natką pietruszki.
2 Rozbełtaj jajka, dodaj rukolę i ser, a potem smaż na patelni przez 8 minut.

SZYBKIE BISTRO

Śniadanie: Jajko na miękko z twarożkiem: jajko, kropla octu, 2 kromki chlebarazowego, 115 g chudego twarożku. Do gotującej wody wlej kroplę octu i zagotuj jajko. Opiecz chleb. Podawaj jajko i tosty z twarożkiem.
Obiad: Pieczony dorsz z brokułowym purée: 85 g filetu z dorsza, 2 łyżeczki soku z cytryny, 115 g mrożonych brokułów Hortex, 115 g winogron na deser.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Skrop rybę cytrynąi piecz około 10 minut. W tym czasie ugotuj brokuły w wodzie lub na parze. Ugnieć z nich purée.

Kolacja: Jogurt z mango: 340 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego, kawałek mango pokrojony w kostkę. Wymieszaj razem w salaterce.

III faza GOURMET

Po francusku gourmet znaczy smakosz. Faza ta jest opracowana z myślą o usatysfakcjonowaniu podniebienia i ułatwia długie utrzymywanie diety. Średnio możesz zrzucićod 3,5 do 5 kg w pierwszym miesiącu i, w zależności od predyspozycji, 2,5–4 kg w każdym kolejnym. Faza ta charakteryzuje się dużym wyborem jadłospisów. Jest zestaw posiłków Gourmet Classic, ziemniaczany, makaronowy, kanapkowy i wegetariański.

Przykładowe jadłospisy fazy Gourmet:

CLASSIC GOURMET

Śniadanie: 2 kromki bagietki, łyżeczka masła, 175 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego, pomarańcza.
Obiad: Sałatka z buraków: do wyboru duża garść młodego szpinaku, sałaty lodowej lub cykorii, 2 małe buraki gotowane i pokrojonew kostkę, jajko pokrojone w kostkę,  łyżka soku z cytryny lub octu, łyżka posiekanej natki, sól, pieprz.
Włóż warzywa do miski, dodaj jajko. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos z cytryny lub octu, natki i przypraw. Polej nim sałatkę.
Nadziewana cielęcina: 115 g pokrojonych pieczarek, 30 g pokrojonej w kostkę chudej szynki, 2 łyżki siekanego estragonu, szczypta gałki muszkatołowej, sól  pieprz, 85 g chudego kotleta cielęcego, 240 ml soku pomidorowego, ząbek czosnku. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj nadzienie z 1/4 pieczarek, szynki, dodaj sól, pieprz, estragon i gałkę. Zrób podłużne nacięcie w kotlecie i powstałą kieszonkę wypełnij farszem. Następnie delikatnie zepnij brzegi wykałaczką. Włóż mięso do brytfanny, polej sokiem pomidorowym. Piecz około30 minut. W małej ilości wody na pateln iz powłoką nieprzywierającą podduś czosnek z resztą grzybów. Dopraw i podawaj z cielęciną. Na deser zjedz jabłko.
Kolacja: Sałatka z grejpfruta i krewetek: połowa grejpfruta, 55 g chudego twarogu, 55 g ugotowanych krewetek, łyżka kaparów, mielona papryka. Przekrój grejpfrut na pół, wyjmij miąższ,usuń włókna i pokrój go na duże kostki. Wymieszaj w salaterce twaróg z krewetkami, kaparami i papryką, dopraw solą i pieprzem. Dodaj grejpfrut i wymieszaj.
Sałatka z wołowiną: 55 g pieczonej chudej wołowiny pokrojonej w kostkę, 2 pikle, duża garść zielonych warzyw liściastych. Wymieszaj składniki i zjedz z kromką chleba oraz 85 g jogurtu naturalnego.

GOURMET MAKARONOWY

Śniadanie: 175 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego, 115 g przecieru jabłkowego bez cukru.
Obiad: Penne z pomidorami papryką i serem feta: 2 łyżki oliwy, 85 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, 3 łyżki sosu pomidorowego, 55 g makaronu pełnoziarnistego penne rigate, 55 g sera feta o obniżonej kaloryczności, 140 g świeżego ananasa na deser.
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną paprykę. Dodaj sos pomidorowy i duś 5 minut. Makaron wsyp do wrzącej osolonej wody i ugotuj al dente. Odcedź i dodajdo sosu. Dopraw solą, pieprzem, posyp fetą,wymieszaj.
Kolacja: Sałatka z krewetek i szpinaku: 115 g ugotowanych krewetek, garść młodego szpinaku, łyżka posiekanej mięty, pół łyżki soku z cytryny.
Składniki wymieszaj i podawaj. Kanapka z masłem orzechowym: łyżeczka masła,  kromka pełnoziarnistego pieczywa, 30 g żółtego sera i mała pomarańczana deser.