Najzdrowszy jest chleb razowy, z pełnego przemiału. Powstaje z całych ziaren zbóż mielonych z osłonką. Ma więcej błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów niż chleb biały, zrobiony z mąki oczyszczonej. Pieczywo razowe można wprowadzać do diety malca po 1. urodzinach (jasne w 10. miesiącu życia). W diecie rocznego szkraba powinno się znaleźć pieczywo białe i ciemne. Dla kilkulatków dobre są grahamki, chleb razowy, jasny chleb żytni i pytlowy. Zdrowe jest też pieczywo z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu i pieczywo z gospodarstw ekolo gicznych (nie zawiera chemicznych polepszaczy ani środków antypleśniowych). Dla dziecka nie są też wskazane chleby kuszące długim terminem przydatności, bo mogą zawierać środki antypleśniowe oraz chemiczne konserwanty.

Coś do koszyka...

  • Chleb razowy - Jest trochę gliniasty, ale nie czerstwieje po jednym dniu i smakuje nawet po tygodniu! Zapobiega zaparciom.
  • Chleb sitkowy - z mąki żytniej i pszennej. Lepszy od zwykłych bułek. 
  • Chleb tostowy - ma środki antypleśniowe i polepszacze, więc lepiej jeść go rzadko. 
  • Graham - z mąki pszennej, z pełnego przemiału. Polecany dla małych dzieci.
  • Pieczywo chrupkie - pszenne, mieszane, ryżowe, kukurydziane. Od zwykłego różni się tylko tym, że zawiera mniej wody. Jest zdrowe, jeśli zostało upieczone z razowej mąki. 
  • Pieczywo pszenne zwykłe (bułki, rogale, bagietki) - bardzo smaczne, ale mało wartościowe pod względem odżywczym. 
  • Wafle z ryżu, kukurydzy, pszenicy - najczęściej z pełnego ziarna. Bardzo dobre jako zdrowa przekąska (np. podczas spaceru)