Jak obrać granata?

Granat to owoc granatowca, krzewu rosnącego na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do  deserów, owsianki czy sałatek. Można je dodawać do jogurtu, musli, puddingu chia czy sałatki owocowej. Owoce granatowca, czyli granaty są wielkości dużego jabłka. Maja twardą, skórzastą łupinkę. To powoduje, że często nie decydujemy się na ich zakup, bo zwyczajnie nie wiemy jak obrać granata.

Granat: jak obrać granata?

Kupując w sklepie granaty, wybieraj te o jednolitej barwie. Zastanawiasz się jak obrać granata? Owoce najpierw oczywiście dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kładziemy granat na desce do krojenia i przecinamy w poprzek na środku. Wybierz do tego ostry nóż, bo skórka jest twarda. Połówkę granatu pochylamy nad miską, przekrojoną strona do środka. Uderzamy w druga stronę owocu np. drewnianą łyżką, aż pestki wypadną do miski. Resztę pestek i miąższu wyłuskaj za pomocą łyżki. Jadalne są nasiona wraz z miąższem. Jak się okazuje odpowiedź na pytanie jak obrać granata wcale nie jest trudna, wystarczy tylko znać sprawdzony sposób!