W zdrowej kuchni rodzaj oraz ilość spożywanych pokarmów nie mogą być przypadkowe. Prawidłowo skonstruowana dieta, uwzględniająca białko zwierzęce, pozwala na zachowanie równowagi hormonalnej, dobrej kondycji i… szczupłej figury. Warto się o tym przekonać, sięgając po wieprzowinę oznaczoną charakterystycznym błękitnym logo Pork Quality System. Mamy wówczas pewność, że wybraliśmy produkt o wysokich wartościach odżywczych, kruchy i soczysty, o jednolitej, różowo-czerwonej barwie i zapachu właściwym dla świeżego mięsa. Niewielka zawartość tłuszczu w mięsie PQS sprawia, że jest ono lekkostrawne i mniej kaloryczne, gwarantując przy tym dostarczenie naszemu organizmowi energii niezbędnej w codziennym funkcjonowaniu.


Czym jest PQS?

System Jakości Wieprzowiny PQS jest jednym z nielicznych kompleksowych programów wytwarzania wysokiej jakości mięsa. Wśród jego najważniejszych założeń znajdują się m.in. precyzyjnie określone normy hodowli i produkcji oraz zachowanie zasad dobrostanu zwierząt i poszanowanie środowiska naturalnego. Mięso opatrzone certyfikatem Pork Quality System charakteryzuje się powtarzalną wysoką jakością, weryfikowaną podczas regularnych, dwuetapowych kontroli.


O wyjątkowych walorach wieprzowiny oznaczonej logo Pork Quality System najlepiej jest przekonać się osobiście, w kuchni!  

Szynka PQS z tymiankiem i jałowcem

Zobacz także:

Składniki:

·         1 kg szynki PQS
·         1 cebula
·         owoce jałowca
·         majeranek, kilka gałązek tymianku
·         1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
·         kilka ząbków czosnku
·         olej rzepakowy
·         sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Szynkę PQS nadziać posiekanym czosnkiem, obtoczyć solą morską, pieprzem, majerankiem i rozgniecionymi w moździerzu owocami jałowca. Związać sznurkiem kuchennym i polać olejem rzepakowym, odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego i ostudzić. Dodać tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i zalać czerwonym winem. Piec przez około 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego  

Chcesz wiedzieć więcej? Skorzystaj z porad i przepisów na pyszne dania z wieprzowiny PQS!
www.wieprzowinapqs.pl