Naleśniki fit przygotowuje się równie szybko jak tradycyjne. Lubią je dzieci oraz dorośli. Można jeść je w wersji słodkiej, wytrawnej lub potraktować jako bazę do przygotowania krokietów, tortów naleśnikowych i przekładanych farszem zapiekanek.

Fit naleśniki: zdrowe ciasto

Przepis na fit naleśniki wypada rozpocząć od ciasta. Jakich zmian można dokonać, aby uzyskać zdrowszą wersję?

Przede wszystkim poeksperymentujmy z mąką. Babcine receptury zakładają wykorzystanie zwykłej, białej. My polecamy inne odmiany, na przykład ryżową, gryczaną, żytnią lub orkiszową. A gdyby tak całkiem porzucić mączną bazę? Oczywiście, jest to możliwe. Naleśniki z kaszy manny mają nieco inną konsystencję i posmak, to jednak stanowi raczej ich atut. Sprawdzają się w wersji słodkiej i ostrej, a dodatkowo bardzo lubią je dzieci. Inną opcją jest mąka z ciecierzycy, zmielone migdały i mielone siemię lniane.

Fit naleśniki przepis mają zmodyfikowany także w kwestii mleka. Nasze babcie najczęściej wykorzystywały pełnotłuste mleko krowie, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by współcześnie użyć wersji odtłuszczonej lub zastąpić mleko napojem roślinnym. Oprzyj się także pokusie dosładzania. Jeśli już koniecznie chcesz nadać ciastu taki posmak, wybierz - zamiast białego cukru - miód, ksylitol albo stewię. Naszym zdaniem to jednak zbędne. W większości przypadków za smak odpowiedzialne jest nadzienie.

Zdrowa mąka do naleśników wymaga konsekwencji. Smaż bez tłuszczu. Dzisiaj bez problemu można kupić w sklepie patelnię pozwalającą na pominięcie tradycyjnego smarowania dna słoniną.

Zobacz też:

Przepis na chrupiące i puszyste naleśniki według Magdy Gessler. Zdradziła swój tajemniczy składnik

Zobacz także:

5 pomysłów na pyszne i zdrowe FIT CIASTO

Placuszki bananowe Anny Lewandowskiej. Sprawdziliśmy przepis i oto efekty!

Z jakiej mąki zdrowe naleśniki będą najlepsze i jakie proporcje zachować? Istnieje kilka możliwości.

Ciasto na naleśniki z mąki ryżowej

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru
  • sól

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować. Ciasto z mąki ryżowej, w odróżnieniu od tradycyjnego, nie musi odstać przed smażeniem, ponieważ nie zawiera glutenu. Naleśniki smażymy na suchej lub delikatnie natłuszczonej klarowanym masłem patelni. Smażą się szybko - minuta z każdej strony w zupełności wystarczy. Przed nabraniem kolejnej chochelki ciasta zamieszaj zawartość garnka, ponieważ mąka ryżowa lubi osadzać się na dnie.

Ciasto na naleśniki z mąki pełnoziarnistej

  • 1 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki wody lub mleka
  • 1 jajko
  • sól

Składniki wystarczy zmiksować na jednolitą masę, a następnie smażyć placki na suchej lub lekko natłuszczonej olejem patelni.

Ciasto na naleśniki z mąki orkiszowej

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 białko

Jajko i żółtko ubijać mikserem, dodając mąkę i mleko. Odstawić na kilka minut, a następnie smażyć cienkie placki.

Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki wymieszać do połączenia składników i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Ciasto na naleśniki z mąki z ciecierzycy

  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • sól

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na około godzinę, aby mąka wciągnęła wodę. Smażyć na suchej lub delikatnie natłuszczonej patelni.

Czy naleśniki na słodko mogą być fit?

Przepis na dietetyczne naleśniki na słodko? Tak, to możliwe, jeśli tylko wprowadzimy kilka drobnych zmian.

Jak zrobić zdrowe naleśniki na słodko? Przede wszystkim zapomnijmy o kupnych kremach czekoladowych oraz gotowych dżemach pełnych cukru i wzmacniaczy smaku. Naleśniki na słodko w wersji fit możemy podać z twarożkiem wymieszanym z miodem i owocami. Jeśli marzy nam się konfitura, wybierzmy domową niskosłodzoną albo po prostu zmiksujmy świeże owoce z wanilią. Twaróg można też połączyć z jogurtem naturalnym lub gorzkim kakao.

Naleśniki: fit farsz do naleśników

Ciasto na naleśniki fit mamy już za sobą. Przyszedł czas na farsz - prawdziwą istotę tej potrawy. Jeśli nie zadbamy o jego skład, nawet najzdrowsze ciasto straci na znaczeniu.

Z czym naleśniki fit będą smakować najlepiej? Oto kilka pomysłów, zarówno słodkich, jak i słonych.

Fit naleśniki: Naleśniki z nadzieniem serowo-malinowym

  • 20 dag chudego twarogu
  • 20 dag malin
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu

Twarożek rozgnieć widelcem i wymieszaj na jednolitą masę z jogurtem i miodem. Maliny i wodę przełóż do rondelka, a następnie zagotuj i duś około 10 minut, aż owoce rozpadną się, a sos zgęstnieje. Jeśli maliny będą kwaskowe, można dodać odrobinę miodu.

Taki farsz będzie pasował do naleśników ryżowych.

Fit naleśniki: Naleśniki z łososiem i serem kozim

  • wędzony łosoś w plastrach
  • plastry koziego sera
  • ogórek zielony pokrojony w długie plastry
  • twarożek kanapkowy
  • sól, pieprz

Usmażony naleśnik posmaruj łyżką twarożku kanapkowego, a następnie nałóż nań plastry łososia, sera i ogórka. Całość zwiń w rulon. Do naleśników możesz dodatkowo podać sos jogurtowy, na przykład o smaku czosnkowym.

Taki farsz, podobnie jak inne wytrawne nadzienia, szczególnie dobrze komponuje się z naleśnikami gryczanymi i orkiszowymi.

Fit naleśniki: Naleśniki z farszem greckim

  • 3 szklanki drobno posiekanej sałaty rzymskiej
  • 1/2 szklanki przepołowionych pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1/2 czerwonej posiekanej cebulki
  • 1/4 szklanki posiekanych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz

W tym przypadku po prostu wymieszaj wszystkie składniki farszu i nałóż je na usmażone placki. Do naleśników dobrze jest podać sos: czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub koktajlowy.

Fit naleśniki: Naleśniki z nadzieniem orzechowym

  • 20 dag twarożku śmietankowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • cukier puder

Twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem. Następnie dodaj gorzkie kakao i połącz, aby farsz zabarwił się na czekoladowo. Następnie do masy wmieszaj cukier puder i zmielone lub posiekane orzechy. Smaruj naleśniki i zwijaj w rulon.

Fit naleśniki: Naleśniki z kurczakiem

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

Kurczaka pokrój na drobną kostkę, dodaj sos sojowy, a następnie usmaż bez tłuszczu na patelni. Paprykę i cebulę potnij na cienkie paski długości około 2-3 cm. Czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć, a natkę pietruszki posiekaj. Usmażonego kurczaka przepuść przez maszynkę i dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki, dobrze doprawiając. Nadzienie nakładaj na naleśniki i zwijaj w rulony. Przed podaniem podsmaż na patelni.

Fit naleśniki: Naleśnik z tofu i pieczarkami

  • 3 szklanki pieczarek
  • 1/2 kostki tofu
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1/4 szklanki mleka sojowego

Pieczarki kroimy w plastry. Tofu rozdrabniamy palcami na drobne kawałki. Podsmażamy wszystko na średnim ogniu z odrobiną oleju. Po kilku minutach dodajemy szpinak, sos sojowy, przyprawy i na koniec dolewamy mleko sojowe. Całość dusimy jeszcze przez trzy minuty. Nadzienie przekładamy na naleśniki i składamy w ćwiartki.