Fasola hit jesiennej kuchni
O tej porze roku najczęściej kupujemy suche ziarna, które wymagają moczenia przed gotowaniem. Zalewamy je zatem zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Potem wodę zmieniamy na świeżą (w ten sposób fasola stanie się lżej strawna), a ziarna gotujemy (ok. godziny, czas zależy od gatunku ziaren; na sałatkę może być krótszy). Solimy pod koniec gotowania. Większość odmian fasoli dostępna jest też w puszce. Błyskawicznie można z niej zrobić sałatkę, farsz (np. do naleśników), a także zagęścić zupę.

Jaś
Hit polskiej kuchni.Delikatna, o „masłowym”smaku, najczęściej przyrządza się ją po bretońsku (z boczkiemi pomidorami),choć pyszna jest też sama (np. z masłem). Świetna do barszczu.
Czerwona
Wyrazista w smaku, jest niezwykle ceniona w kuchni meksykańskiej, gdzie służy m.in.jako nadzienie kukurydzianych placków. Ugotowana i przetarta może być też składnikiem sosów i farszów.
Barlotto
Włoska fasola w charakterystyczne cętki (świetnie prezentuje się w sałatkach). Do jej gotowania warto dodawać suszone zioła (np. tymianek), które wzbogacą smak.
Flageolet
Francuska odmiana fasoli (wykorzystuje się jeszcze niedojrzałe ziarna). Najłatwiej kupić ją w puszce. Wspaniale smakuje zapiekana w śmietanowym sosie.
Perłowa
Podobna w smaku do „Jasia”, najlepiej jednak nadaje się na zupy i sałatki. Możesz ją również dodawać do duszenia mięsa, a nawet robić z niej pyszne kotlety.
Czarna
Jej ciemna okrywa kontrastuje z białym środkiem. Popularna w Ameryce Łacińskiej, u nas sprzedawana jest głównie w puszkach. Doskonała na sałatkę.
Aduki
Pochodzi z Chin, gdzie przerabia się ją również na mąkę. Ma wyrazisty smak i zachowuje ładny kształt po ugotowaniu. Można dodawać ją do sałatek, farszów.
1 z 7

jas
2 z 7

czerwona
3 z 7

barlotto
4 z 7

flageolet
5 z 7

perlowa
6 z 7

czarna
7 z 7

aduki
Polecane
„Teściowa przyniosła mi pękaty worek zielonej fasolki szparagowej. Myślałam, że to prezent, ale byłam w wielkim błędzie”
„Zapach żółtej fasolki szparagowej przyciągnął ciekawskiego sąsiada. Od tamtego dnia wpadał nie tylko w porze obiadowej”
„Teściowa zakopała cały spadek na grządce z fasolką szparagową. Bała się złodziei, ale okradł ją ktoś najbliższy”
„Mama uważa, że w kuchni należy iść z duchem czasu. To, co podała na wigilijny stół, przeszło wszelkie oczekiwania”
„Latami usługiwałam rodzinie, a oni nie pamiętali nawet o moich urodzinach. Żałuję, że zmarnowałam całe życie w kuchni”
„Na jesiennym urlopie prawie skończyłem na noszach. Wystarczył dotyk blondwłosej bogini i przestałem się mazać”
„Koleżanki chciały mnie zeswatać z litości. Dostał mi się prostak, który myślał, że wsadzi mnie do kuchni i tam zamknie”
„Marzyłam, by skończyć studia, ale matka miała na mnie inne plany. Nie zamierzam zmarnować życia w kuchni jak ona”
„Chłopak zrobił mi niespodziankę na jesiennej randce. Przez kasztany zostaliśmy małżeństwem”
„Teściowa uwielbia rządzić, zwłaszcza w mojej kuchni. Ta stara harpia myśli, że ma monopol na barszcz i rybę po grecku”
„Co roku w Wielkanoc urabiam się w kuchni po łokcie. Nikt nawet nie podziękuje, bo wszyscy myślą, że to mój obowiązek”
„Mąż zrobił z mojego mieszkania graciarnię i skład rupieci. Wyszłam z siebie, gdy bawił się w kuchni lutownicą”
„Na wyprawie w Bieszczady znalazłam nieoczekiwane uczucie. Ten romans był bardziej ulotny niż jesienny liść na wietrze”
„To, co znalazłam w kuchni, przeraziło mnie nie na żarty. Uciekłam stamtąd jak poparzona i czekałam na pomoc”
„Teściowa przyniosła mi pękaty worek zielonej fasolki szparagowej. Myślałam, że to prezent, ale byłam w wielkim błędzie”
„Zapach żółtej fasolki szparagowej przyciągnął ciekawskiego sąsiada. Od tamtego dnia wpadał nie tylko w porze obiadowej”
„Teściowa zakopała cały spadek na grządce z fasolką szparagową. Bała się złodziei, ale okradł ją ktoś najbliższy”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa