W jaki sposób ograniczyć marnowanie żywności? Wystarczy kilka małych zmian, które mogą w ogromnym stopniu wpłynąć na środowisko oraz twój domowy budżet.

1. Przemyślane zakupy

Zero waste zaczyna się już w sklepie, a nawet wtedy, gdy tworzysz (lub o ile tworzysz) listę zakupów. Nadal kupujemy bardzo impulsywnie. Dalej ulegamy promocjom i ofertom 3 w cenie 2. Jak uniknąć niepotrzebnych wyborów zakupowych? Jak kupować mniej, ale na tyle dużo, by nie narzekać na pustki w lodówce? Aby gotować bez marnowania, warto pamiętać o tych zasadach:

  • Stwórz listę na podstawie planu menu na kilka dni. 
  • Będąc w sklepie, trzymaj się ustalonej listy i ogranicz kupowanie produktów, których nie wykorzystasz.
  • Sprawdzaj daty ważności produktów, które wkładasz do koszyka. Jeśli robisz zakupy na tydzień, to koniecznie zwróć uwagę na nabiał, mięso czy ryby.

2. Właściwe przechowywanie

Niedawno kupiłaś chleb, a już jest czerstwy? A może ziemniaki straciły swoje właściwości i chyba nie nadają się do spożycia? Często winę za zbyt szybkie psucie się zakupionych produktów ponosimy my sami, ponieważ źle je przechowujemy. O czym warto wiedzieć? Chleb i pieczywo przechowuj w lnianych woreczkach, najlepiej w bambusowym chlebaku. Owoce i warzywa wkładaj do lodówki, gdy są bardzo dojrzałe. Myj je przed samym zjedzeniem, ponieważ wilgoć może przyczynić się do ich gnicia. Jeśli warzywa lub owoce są brudne, to po prostu oczyść je na sucho z piasku za pomocą szczotki lub ręcznika papierowego. 

Jaka lodówka pozwoli właściwie przechowywać żywność? Jeśli zależy ci na lodówce, która wyróżnia się zarówno pojemnym wnętrzem, jak i odpowiednim chłodzeniem, to zwróć uwagę na lodówki Electrolux z funkcją Cooling 360°. Za sprawą tej funkcji w całej chłodziarce jest utrzymywana stabilna temperatura i wilgotność, co wydłuża trwałość jedzenia, zwłaszcza warzyw. Dzięki szufladzie NaturaFresh, w której panuje temperatura 0°C, wszystkie produkty zachowują swój smak, barwę i konsystencję. To idealne rozwiązanie dla ryb i mięsa. Masz dużą rodzinę, robisz zakupy raz na tydzień lub uwielbiasz warzywa i owoce (również te ogromne, takie jak dynia lub kapusta)? Z pewnością spodoba ci się szuflada na warzywa MaxiBox, która pomieści nawet całego arbuza. 

3. Mądra logistyka

Wracasz do domu z zakupów i wkładasz do lodówki wszystko jak popadnie? To błąd, który może cię sporo kosztować. Nawet jeśli półki uginają się od różnych produktów, to często ich nie widzisz i myślisz: „Znowu nie ma nic do jedzenia”. Jak to zmienić? 

  • Układaj produkty wg kategorii. Mięso, warzywa i owoce, nabiał, desery. Twoja lodówka z pewnością posiada specjalne oznaczenia i szuflady, co znacznie ułatwia zarządzanie jej zawartością.
  • Produkty układaj zgodnie z datą ważności. Te z najkrótszą stawiaj bliżej, abyś o nich nie zapomniała.
  • Otwarte opakowania lub produkty z krótką datą ważności umieszczaj w specjalnym, dobrze widocznym miejscu.

4. Gotowanie z resztek

Zostały ci warzywa i mięso z rosołu, a może ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucaj! Przetwórz. Staraj się wykorzystać dosłownie wszystko.

  • Resztki z bulionu mogą stać się doskonałym farszem do pierogów lub podstawą do sosu.
  • Ziemniaki? Zrób z nich kopytka lub pyszną zapiekankę.
  • Przejrzałe owoce możesz dodać do ciasta czy smoothie.
  • Z uwiędłych warzyw możesz zrobić przyprawy lub zasuszyć je.
    Tak wiele zależy od twojej kreatywności, otwartości i dobrych chęci!

5. Odpowiednie urządzenia

Wybierając sprzęty AGD, zwróć uwagę na kilka ważnych szczegółów, dzięki którym życie zgodnie z zasadą zero waste stanie się prostsze. 
Na jaki piekarnik warto się zdecydować, aby dania były pyszne i nie wysychały szybko? Zwróć uwagę na piekarniki parowe (na przykład ten marki Electrolux). Piekarniki parowe zatrzymują składniki odżywcze oraz wilgotność w potrawach. Efekt? Dania są smaczne, nie są przesuszone, a ich przygotowanie wymaga użycia mniejszej ilości tłuszczu. Piekarnik Electrolux posiada też specjalną funkcję „Regeneracja”, dzięki której w prosty i szybki sposób podgrzejesz posiłki za pomocą pary, nie tracą przy tym walorów smakowych.   

6. Nie jesz? Podziel się!

Słyszałaś o takim pojęciu, jak freeganizm? Innymi słowy, mowa o korzystaniu z darmowego jedzenia. To filozofia życiowa, o której ostatnio jest bardzo głośno. W wielu miastach powstają specjalne lodówki komunalne czy jadłodzielnie. Jeśli zostało ci jedzenie po świętach czy rodzinnej imprezie, to nie wyrzucaj tego! Oddaj innym i zrób coś dobrego. 

Materiał powstał z udziałem marki Electrolux.