Domowe lody na patyku

od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 12 porcji

  • 50 dag truskawek
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny

1. Umyte, wysuszone i oczyszczone z szypułek truskawki zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny.
2. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem waniliowym.
3. Mus truskawkowy wymieszaj z ubitą kremówką.
4. Powstałą masę przełóż do miseczek lub kubeczków np. po małych jogurtach. Do każdej foremki wetknij patyczek do lodów. Lody wstaw do zamrażarki na ok. 4 - 5 godzin.
5. Gotowe lody wystaw z zamrażarki na 5 minut przed podaniem, aby łatwiej wyjąć je z foremek.

Sernik domek

od 3. urodzin

również dla dzieci na diecie bez jajek,
składniki na 12 porcji

  • 3 paczki herbatników
  • 40 dag serka ricotta (lub twarogu)
  • 15 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 0,25 l śmietany kremówki
  • torebka galaretki owocowej
  • sok i skórka z 1 cytryny, 
  • dekoracja: kolorowe galaretki

1. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Ostudź.
2.
Ricottę zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj z ubitą kremówką.
3.
  Na folii aluminiowej ułóż wzdłuż 3 rzędy herbatników.
4.
  Masę serową podziel pozostawiając do dekaracji 2 - 3 łyżki. Pozostałą częścią posmaruj rozłożone herbatniki.
5.
  Galaretkę pokrój w podłużne słupki. Na środkowym rzędzie herbatników ułóż z nich pasek. Boczne rzędy złóż, by na przekroju powstał trójkąt. Ciasto zawiń w w folię. Schłódź w lodówce.
6.
Przed podaniem odwiń z folii. Ozdób resztą masy i galaretką.
7.
Krój ostrym i cienkim nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.

Talerz pomysłowych przekąsek

od 3. urodzin

również dla dzieci na diecie bezglutenowej,
składniki na 12 porcji

  • 6 jajek
  • 12 marchewek
  • 12 pomidorków
  • 12 rzodkiewek
  • 4 - 5 plasterków szynki
  • łyżka tuńczyka z puszki
  • pieczone udko kurczaka
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • dekoracja: papryka, szczypiorek, majonez, keczup, sok z cytryny

Stateczki z jajek: Jajka na twardo przekrój na pół. Żółtka utrzyj z tuńczykiem, jogurtem i szczypiorkiem. Pastą napełnij białka. Posyp posiekaną papryką. Z szynki zrób "żagielki".
Ślimaczki: W marchewkach zrób dziurki i wetknij w nie szczypiorek. "Muszle" zrób z obranych spiralnie rzodkiewek i przyklej je do marchewek np. za pomocą pasztetu.
Biedronki: Z pomidorków odkrój wierzchy. Miąższ z pozostałej części posiekaj z kurczakiem, dopraw keczupem i włóż do pomidorków. Przekrój na pół wierzchy, zrób z nich "skrzydełka" biedronki ozdabiając majonezem.

Minipizze

od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bez jajek,
składniki na 12 porcji

  • 50 dag mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • torebka drożdży instant (7 g)
  • 5 łyżek oliwy
  • puszka pomidorów pelati (bez skórki)
  • 15 dag salami
  • 15 plasterków sera
  • sól, pieprz, bazylia
  • dekoracja: ogórek, papryka, pomidorki, oliwki, szczypiorek

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, wlej wodę i wyrób gładkie ciasto pod koniec dodając oliwę. Poczekaj aż wyrośnie.
2.
Gdy ciasto podwoi już swoją objętość rozwałkuj je na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm.
3.
  Szklanką lub miseczką wykrój placki o średnicy ok. 10 cm. Ułóż je na blasze, by nie stykały się. Odstaw do wyrośnięcia.
4.
  Pomidory rozgnieć widelcem i dopraw bazylią, solą i pieprzem. Pastą posmaruj pizze. Na wierzchu ułóż salami i ser.
5.  Piecz w 180 stopniach przez 12 - 15 minut. Udekoruj.