Zupa z dyni z kokosową nutą
Dynia to jesienią główna bohaterka naszego jadłospisu. Zupa z dyni to wspaniały i prosty sposób na pyszny jesienny obiad. Jak przygotować zupę z dyni z orientalną nutą?

Zupa z dyni
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach królują rozgrzewające potrawy i sycące zupy kremy. Do takich potraw idealnie sprawdzi się dynia. Jakie są najlepsze przepisy z dyni? Z całą pewnością zalicza się do nich zupa krem z dyni. Jak ją przygotować? Przepisów na zupę z dyni jest mnóstwo, dynia to także świetna baza wyjściowa do dalszych kuchennych eksperymentów. My mamy jednak swój ulubiony przepis na zupę z dyni!
Zupa z dyni: przepis
Zupa z dyni sprawdzi się dobrze w każdej odsłonie, jeśli jednak chciałybyście poeksperymentować i spróbować przygotować bardziej wykwintne danie z dyni, znamy idealny przepis. Jest to przepis na pyszną zupę z dyni z nutą orientu. W roli głównej jest zupa krem z dyni, jednak nie gra solo: towarzyszą mu krewetki i mleko kokosowe.
Porcja: 265 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 4 porcje zupy z dyni:
- 2 łyżki oliwy
- 1–2 łyżeczki żółtego curry
- duża szczypta kminu rzymskiego
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 500 g upieczonego miąższu z dyni
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- kilka dużych krewetek
- 2–3 łyżki pestek dyni
- sól
- pieprz
Jak przygotować oryginalną zupę z dyni? Najpierw należy rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej curry, kmin rzymski i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać miąższ z dyni i wiórki kokosowe. Wlać bulion lub wodę. Gotować ok. 5 minut. Zmiksować. Wlać mleko kokosowe, włożyć krewetki. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec rozlej zupę krem z dyni na talerze i udekoruj krewetkami oraz posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Dynia: rodzaje
Dynia ma wiele odmian i nie bez znaczenia jest jakiego rodzaju użyjemy do przygotowania zupy. Jaka jest najlepsza odmiana dyni do przygotowania zupy z dyni? Do zupy z dyni najlepiej użyć dyni hokkaido. Jest miękka i nie wymaga obierania, należy jedynie usunąć z niej pestki. Dyni hokkaido można nie podpiekać przed gotowaniem, lepiej jednak to zrobić, bo wzmocni smak potrawy. Dynię kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy 3–4 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20 minut w 200°c. Pieczoną dynię dodajemy do zup, warzywnych gulaszów i podobnych dań. Jeśli potrzebujemy purée, kostki upieczonej dyni miksujemy blenderem. Smacznego!
Polecane
„Dzieliliśmy z mężem wszystko na pół, ale gdy straciłam pracę, zaczął liczyć każdą łyżkę zupy. Czułam się jak szkodnik”
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
„Poleciałam z Michałem do Włoch, by spełnić marzenia. Z Toskanii wróciłam z kredytem i poczuciem totalnej klęski”
„Mogłam ćwiczyć pelikany z hantlami, a nie wygibasy z trenerem. Nie ja jedna muszę się pożegnać z płaskim brzuchem”
„Postawiłem beczkę z nawozem z pokrzywy, a zięć woła, że odór drażni mu oczka. Ten laluś z miasta działał mi na nerwy”
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Z romantycznego wyjazdu wróciłam z płaczem. Animatorka zamiast dzieci, zabawiała mojego ukochanego”
„Zakochałam się na warsztatach z twórczego pisania. Dziś wspólnie z Tomaszem piszemy własną miłosną historię"
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Kupiłam z mężem działkę, by ratować małżeństwo. Niestety nasze relacje są bardziej zaniedbane niż ten skrawek ziemi”
„Umówiłam się z facetem z aplikacji randkowej. Jego ostatnie pytanie sprawiło, że zaczerwieniłam się jak burak”
„Zatrudniłem gosposię, która wyglądała na uczciwą. Z czasem z domu zaczęło znikać coś więcej niż kurz”
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Dzieliliśmy z mężem wszystko na pół, ale gdy straciłam pracę, zaczął liczyć każdą łyżkę zupy. Czułam się jak szkodnik”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa