Dyniowa nutella - wspaniały smak i bogactwo zdrowia!

Taki krem czekoladowy jest wartościowy i bogaty w składniki odżywcze. Wszystko za sprawą głównego składnika – dyni, która zawiera dużo błonnika, regulującego pracę jelit, a także posiada mnóstwo potasu, cynku, magnezu i fosforu. Co więcej, dynia dostarcza nam witamin A i C, wspierających naszą odporność, a także beta-karoten, neutralizujący wolne rodniki i zapobiegający nowotworom. Żeby tego było mało, ma naprawdę niewiele kalorii! W 100g surowej dyni znajdziemy zaledwie 26 kcal!

Jeżeli, więc chcesz zmienić swoją dietę na zdrowszą lub ograniczyć ilość spożywanych kalorii, a ciężko Ci zrezygnować z takich rarytasów, jak nutella, ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Zobacz też:

Pyszne jesienne placuszki z dyni

5 przepisów na zdrowe i pyszne fit ciasto

Bananowe placuszki Anny Lewandowskiej - idealny pomysł na śniadanie i podwieczorek

Przepis na dyniową nutellę - wystarczą 4 składniki!

Składniki:

  • ½ szklanki puree z dyni
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Zacznij od pokrojenia dyni w kawałeczki i upieczenia jej w piekarniku w 180 stopniach, po to, aby następnie móc zmiksować ją na gładkie puree. Gdy powstałe puree dyniowe zdąży już ostygnąć, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany krem jest idealny do posmarowania nim kanapek, naleśników lub po prostu wyjedzenia go łyżeczką ze słoika, tak jak w przypadku klasycznej nutelli. Różni się jedynie niższą kalorycznością i bogatszym składem, więc tym razem możesz objadać się bez wyrzutów sumienia!

Zobacz też, co jeszcze pysznego można wyczarować z dyni!