Składniki:

  • czerwona cebula
  • kawałek selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • kilogram dojrzałych pomidorów malinowych
  • sól, pieprz
  • kilogram pomidorów pomarańczowych albo zielonych
  • 3/4 szklanki octu winnego
  • szklanka cukru
  • kilka listków bazylii

Na oliwie duś pokrojoną cebulę, papryczkę, czosnek w plasterkach, seler naciowy. Przypraw je solą i pieprzem. Po 15 minutach dodaj pokrojone pomidory i zalej wszystko szklanką wody. Gotuj przez około godzinę często mieszając. Dodaj listki bazylii i wszystko potraktuj blenderem. Następnie sos przetrzyj przez sito - pozbędziesz się tak niechcianych skórek. Dodaj cukier i ocet, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze około 20 minut - sos powinien osiągnąć konsystencję ketchupu. Przelej go do słoiczków. Gotowe!