Dieta śródziemnomorska – najzdrowsza i najsmaczniejsza dieta

Jeśli zapytać dietetyków o skuteczną dietę, najczęściej mają jedną odpowiedź: dieta to nie chwilowa zmiana obliczona na efekt. To raczej sposób odżywiania zakładający zmianę nawyków żywieniowych, którą wprowadzamy na zawsze i które w pierwszej kolejności zakładają dostarczenie organizmowi wszystkiego tego, czego potrzebuje do funkcjonowania na pełnych obrotach. To całkowita przeformułowanie tego, co myślimy o jedzeniu, ale też o „diecie” w popularnym tego słowa znaczeniu, czyli tej zakładającej przede wszystkim uratę wagi: to dawanie w miejsce odbierania. Dopiero, gdy organizm wysyci się składnikami mineralnymi, kwasami omega, witaminami, przeciwutleniaczami i wszystkim innym, co pozwala mu prawidłowo funkcjonować, można przykręcić kurek – ale to także powinno mieć możliwie jak najbardziej rozsądny przebieg (ważne, by dopilnować, żeby nie tracić na wadze więcej niż 2 kg miesięcznie – tylko wtedy będzie to zmiana trwała i bezpieczna dla zdrowia).

Odchudzanie: ostatni posiłek najpóźniej 2 godziny przed snem? Nic bardziej mylnego!

A co do racjonalnego sposobu odżywiania okazuje się, że istnieje dieta, która zaspokaja głód, jest superzdrowa i przepyszna, ułatwia odchudzanie, a dodatkowo nie wymaga rezygnowania w wina! To dieta śródziemnomorska.

Kultywowana od tysięcy lat w wielu regionach świata, m.in. w Grecji zyskała na popularności w latach 90. gdy dowiedziono powiązań między dłuższym życiem i lepszym zdrowiem, a sposobem odżywiania się mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Co ciekawe, nie istnieje jedna dieta śródziemnomorska – to raczej zbiór zasad dotyczących tego co i w jakich ilościach ląduje na naszych talerzach.

Dieta śródziemnomorska – na czym polega? Jakie są główne składniki

Siła diety śródziemnomorskiej leży w tym, że składniki, z których komponuje się dania, wzajemnie „podbijają” swe działanie. Zakłada ona ograniczenie spożywania czerwonego mięsa i zastąpienie go dużymi ilościami ryb i owoców morza, sięganie po najlepszej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (na zimno!), sięganie po czerwone wino (w umiarkowanych ilościach, czyli 1-2 lampki i obowiązkowo w trakcie posiłku!) i używanie dużej ilości naturalnych przypraw i ziół. I jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa: posiłki spożywamy w towarzystwie, celebrujemy je i za przykładem mieszkańców śródziemnomorskich kurortów czynimy z nich centralny punkt dnia!

Czy dieta śródziemnomorska to także wasz zdrowy zwyczaj? Jeśli nie, w galerii znajdziecie kilka powodów, by związać się z nią na stałe!