Dieta pudełkowa to określenie, które w rzeczywistości używane jest jako synonim diety cateringowej. Nie należy ona do najtańszych opcji. W zależności od konkretnej oferty za jednodniowy, składający się z pięciu posiłków zestaw zapłacić musimy od około 50 do nawet 100 złotych. Możemy jednak skomponować podobne menu samodzielnie, choć będzie to, rzecz jasna, bardziej praco- i czasochłonne.

Dieta pudełkowa: na czym polega?

Fit dieta pudełkowa to tylko jedna z możliwości. Nie dla każdego, kto interesuje się tego typu ofertą, priorytetem jest utrata nadprogramowych kilogramów. Części osób zależy po prostu na zdrowym jedzeniu, innym na regularności, a jeszcze inni jadłospis chcą dopasować do konkretnych dolegliwości zdrowotnych.

Całodzienne posiłki mogą być przygotowywane po konsultacji z dietetykiem lub na podstawie ogólnych wytycznych zdrowego odżywiania. Firma cateringowa codziennie rano dostarcza pod wskazany adres pełen pakiet pięciu dań. Dzięki temu nie trzeba tracić czasu w ciągu dnia na przygotowywanie jedzenia. Wybór takiej diety ogranicza także ryzyko podjadania. Skoro dostępne jest tylko to, co w pudełkach, łatwiej jest uniknąć przekąsek spoza menu i zachować odgórnie ustalony limit kalorii.

Dieta pudełkowa: zasady

Domowa dieta pudełkowa powinna opierać się na takich samych regułach jak jadłospis zakupiony w firmie cateringowej.

Podstawową zasadą jest dostosowanie menu i jego kaloryczności do celu, który chcemy osiągnąć. Zadanie jest ułatwione, jeśli zależy nam wyłącznie na wyeliminowaniu z jadłospisu niezdrowych przekąsek i wyrobieniu nawyku regularnego spożywania posiłków. Jeśli dodatkowo chcemy stracić na wadze lub wesprzeć dietą terapię chorób przewlekłych, skonsultujmy się z dietetykiem. Menu od specjalisty stanowić będzie dodatkowe ułatwienie.

"Dieta pudełkowa jak zacząć w domu" - oto hasło często wpisywane do internetowych wyszukiwarek. Kluczem do sukcesu jest dobry plan rozumiany zarówno jako systematyczne działanie, jak i sama rozpiska posiłków. To właśnie od menu najlepiej jest zacząć. Opracowując je na tydzień, jesteśmy w stanie odpowiednio wcześniej zrobić zakupy, oszczędzając czas.

Skąd brać pomysły? Inspiracją niech będą blogi kulinarne, strony internetowe gabinetów dietetycznych czy książki poświęcone temu tematowi. Kalorie i wartości odżywcze poszczególnych potraw możemy przeliczyć korzystając z dostępnych w internecie kalkulatorów. Niektóre aplikacje na smartfon wskazują również na potencjalne niedobory, które warto uzupełnić. Trzymajmy się ustalonego menu. Podjadanie pomiędzy posiłkami batonika albo frytek zamówionych do pracy nie będzie nam służyło.

Zobacz także:

Posiłki lub przynajmniej ich składniki przygotowujmy dzień wcześniej. Część dań spokojnie może stać w odpowiednim pojemniku przez noc. W przypadku sałat z sosami dobrze jest przechowywać płyn osobno i dodać go do warzyw tuż przed samym jedzeniem. Dzięki temu dłużej zachowają jędrność.

Jak przygotować dietę pudełkową na wynos? Niezbędne będą pojemniki. Niektórzy inwestują w specjalne bento o azjatyckim rodowodzie, jednak w zupełności wystarczą zwykłe pudełka dopuszczone do kontaktu z żywnością lub czysty, wyparzony słoik. Sprawdźmy, czy są one szczelne, a pokrywka nie przepuszcza sosów i innych płynów.

Dieta pudełkowa: pomysły na posiłki

Dieta pudełkowa: jak zrobić samemu smaczne i wartościowe potrawy? Pomysły możemy czerpać z internetu oraz książek, a ich wartości energetyczne i odżywcze weryfikować, korzystając z internetowych kalkulatorów oraz aplikacji na telefon wspierających zdrowe odżywianie.

Standardowo diety pudełkowe złożone są z pięciu posiłków: trzech bardziej obfitych dań oraz dwóch przekąsek. Oczywiście, możemy modyfikować tę ilość. Dla niektórych jedzenie tak często i w tak krótkich odstępach czasowych nie jest możliwe ze względu na pracę i indywidualne preferencje.

Dieta pudełkowa: jak przygotować samemu i jak komponować składniki? - oto kolejne często zadawane pytania. Na śniadanie możemy przygotowywać owsianki na różne sposoby, pieczywo z pastami warzywnymi lub placuszki. Sprawdzą się także lekkie wędliny. Drugie śniadanie to najczęściej jogurt z owocem lub sałatka z owoców egzotycznych. W jednym i drugim przypadku warto dorzucić ziarna siemienia lnianego, pestki słonecznika lub dyni.

Przygotowanie obiadu zajmuje z reguły najwięcej czasu, ale mamy tutaj też największe pole do popisu. Jeśli istnieje możliwość zjedzenia w domu lub podgrzania posiłku, tym lepiej. W przeciwnym razie bazujmy na bardziej sycących sałatkach, mięsach lub rybach na zimno albo warzywnych kotletach z sosami. W roli podwieczorku sprawdza się twarożek z dodatkami albo koktajl, a na kolację zjeść można kremową zupę albo sałatkę.

Poniżej przedstawiamy pięć pomysłów: jeden śniadaniowy, dwa na obiad i dwa na kolację.

Dieta pudełkowa: Placki waniliowe z owocami

  • 1 opakowanie twarożku homogenizowanego waniliowego
  • 5 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki połącz za pomocą trzepaczki albo miksera na jednolitą masę. Na rozgrzany olej wlewaj chochelką porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron. Gdy będą zrumienione od spodu, przewróć delikatnie. Placki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają.

Po usmażeniu przełóż placki do pudełka. Osobno zapakuj owoce oraz jogurt lub serek mascarpone.

Dieta pudełkowa: Kurczak w miodzie i sezamie

  • 30 dag ulubionych kawałków z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • sezam
  • oliwa

Wymieszaj miód z sosem sojowym, oliwą, czosnkiem i imbirem. Tak powstałą marynatą posmaruj kurczaka i wstaw go do lodówki przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułóż mięso na blaszce do pieczenia i piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia mięso obróć na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą. Gotowe posypujemy sezamem i wkładamy do pudełka. Podaj z sałatą.

Dieta pudełkowa: Zupa-krem z dyni

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr wcześniej ugotowanego bulionu lub wody
  • 1 mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina świeżego imbiru do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól, pieprz
  • odrobina śmietany 30% lub jogurtu

Dynię oczyść, a jej miąższ pokrój w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki i marchewki obierz, również pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Na bulionie lub wodzie ugotuj do miękkości dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę. Gdy składniki ugotują się, zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw sokiem z cytryny, imbirem (uwaga, jest bardzo intensywny), solą, pieprzem, gałką i szczyptą cukru. Gotową zupę przelej do pojemnika. Przed podaniem udekoruj ją kleksem śmietany albo jogurtu.

Dieta pudełkowa: Sałatka pieczarkowa podana z pełnoziarnistym pieczywem

  • 35 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera, np. goudy
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • biała część pora
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej świeżej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Pieczarki możesz wcześniej obrać. Następnie wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 5 minut do miękkości. Odcedź i ostudź. Jajka, żółty ser i pieczarki pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do nich posiekanego pora i odsączoną fasolę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj delikatnie z majonezem. W wersji dietetycznej majonez można zastąpić jogurtem. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.

Dieta pudełkowa: Makaron soba z cukinią i marchewką

  • 5 dag makaronu soba
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1/2 niedużej cukinii (około 10 dag)
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • sos: 1 ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki melasy, 1/2 łyżeczki płatków chili

Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować obieraczki do warzyw. Marchewkę wcześniej obierz, a następnie pokrój ją i cukinię na długie, podłużne pasy. Sezam upraż na suchej patelni. Następnie przygotuj sos: posiekaj czosnek i wymieszaj do połączenia z pozostałymi składnikami.

Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najczęściej należy go po prostu wrzucić na wrzącą wodę i gotować około 5 minut. Ugotowany odcedź i przelej zimną wodą. Od razu przełóż go do miski z sosem, dołóż warzywa i dobrze wymieszaj. Najwygodniej robić to dwiema łyżkami. Wsyp sezam i wymieszaj. Tak przygotowany makaron można przechowywać w pojemniku w lodówce nawet dwa dni.

Dieta pudełkowa: przekąski

Jakie przekąski wprowadzić do diety pudełkowej? Świetnie sprawdza się jogurt naturalny z owocami lub ziarnami, owoce pokrojone w cząstki lub sałatka. Osoby stroniące od słodyczy wybrać mogą pasty z warzyw strączkowych z dodatkiem pokrojonych w słupki marchewek, selera i ogórka. Smaczne, wygodne i szybkie są również koktajle.