PRODUKTY WSKAZANE

Mięso: wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina, wątróbka.
Ryby: dorsz, halibut, łosoś, makrela, sieja, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sola, szczupak, śledź.
Tłuszcze: oliwa.
Warzywa i owoce: brokuł, czerwona cebula, czerwona papryka, cykoria, czosnek, dynia, kalarepa, karczoch, pietruszka, por, rzepa, szpinak, sałata, pasternak, śliwki, figi.
Napoje: sok wiśniowy i ananasowy.
Przyprawy: chrzan, curry, kurkuma, pieprz cayenne.

PRODUKTY OBOJĘTNE

Mięso: kurczak, indyk, kaczka, królik, bażant, kuropatwa.
Ryby: flądra, węgorz, karp, tuńczyk.
Nabiał: masło, feta i mozzarella.
Tłuszcze: olej rzepakowy, olej sezamowy.
Warzywa i owoce: fasola, groch, buraki, dymka, szalotka, cukinia, marchew, pomidory, ogórki, zielona i żółta papryka, rzodkiewki, fenkuł, sałata, seler, szparagi, agrest, arbuz, banany, gruszki, jabłka.
Przyprawy: kminek, koper, anyżek, cukier.

O Z TEGO ZREZYGNUJ

Mięso: wieprzowina, bekon, gęś.
Ryby: wędzony łosoś, sum.
Nabiał: mleko krowie i jego przetwory.
Tłuszcze: olej kukurydziany i z orzeszków ziemnych.
Orzechy: pistacjowe i ziemne.
Warzywa i owoce: bakłażan, kapusta, brukselka, kalafior, kukurydza, czarne oliwki, pieczarki, pomarańcze, rabarbar, jeżyny, truskawki, mandarynki.
Napoje: sok jabłkowy, pomarańczowy, kawa, czarna herbata.
Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, ocet, pieprz, keczup.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

ŚNIADANIE

  • kromka pieczywa chrupkiego z musem jabłkowym
  • jajko w koszulce
  • 3/4 szklanki soku z wiśni lub zielona herbata

OBIAD

  • sałatka z gotowanej piersi kurczaka z zielonymi winogronami, orzechami włoskimi i majonezem
  • kromka chleba żytniego

PODWIECZOREK

  • 2 wafle ryżowe z masłem posypane płatkami migdałowymi
  • 3/4 szklanki soku wielowarzywnego

KOLACJA

  • 250 g pieczonego łososia i brokuł gotowany na parze
  • herbata ziołowa