Pomysł na szybki deser niejedno ma imię. W krótkim czasie z łatwością można przygotować zarówno zdrowe warianty, jak i te klasyfikowane w kategorii słodkiej rozpusty. Wszystko zależy od fantazji, dobrego przepisu oraz składników, które mamy pod ręką.

Jak zrobić deser na szybko? W większości przypadków wystarczy podstawowy sprzęt kuchenny i lodówka.

Deser na szybko: Tiramisu

Proste desery to coś, z czego słynie kuchnia włoska, nic więc dziwnego, że to zestawienie nie może obejść się bez tiramisu. Cały świat pokochał jego smak, a w każdym regionie Włoch miejscowi upierają się, że to właśnie oni wpadli na ten koncept jako pierwsi. Najwięcej czasu zabiera schłodzenie gotowego tiramisu, gdyż dobrze oziębiony deser jest po prostu smaczniejszy.

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 75 dag dobrze schłodzonego serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka świeżo zaparzonego espresso
  • 50 ml likieru amaretto
  • 3 łyżki cukru
  • kakao

Szybkie desery bez pieczenia z reguły wymagają użycia miksera. Tak też jest w przypadku tiramisu. W pierwszej kolejności należy utrzeć żółtka z cukrem, aż powstanie jednolity, jasny krem. Do masy dodajemy po łyżce mascarpone, dobrze miksując po każdej transzy. Kiedy serek będzie połączony z całością, wlewamy amaretto. Osobno ubijamy pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy z kremem, dodając ją partiami.

W zależności od formy, jaką chcemy uzyskać, biszkopty wykładamy do formy, podłużnego naczynia albo pucharków. Skrapiamy je kawą. Jest to sposób bezpieczniejszy niż moczenie ciastek, gdyż nasiąknięte dość szybko rozpadają się. Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, ponownie nasączone biszkopty oraz resztę sera. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dobrze jest oprószyć go kakao.

Deser na szybko uzyskamy wówczas, gdy przygotujemy tiramisu w pucharkach. Można je podać właściwie w dowolnym momencie, choć im mocniej je oziębimy, tym lepiej. Tiramisu w dużej formie najlepiej jest przetrzymać w lodówce przez noc, by dobrze stężało.

Deser na szybko: Owoce podpalane z lodami

Łatwe desery mogą być również efektowne. Ten przez nas zaproponowany łączy słodkie z kwaśnym oraz zimne z gorącym. Już samo to może zaskoczyć zaproszonych gości.

Zobacz także:

  • 20 dag dowolnych owoców: mogą być świeże lub mrożone
  • gotowe lody śmietankowe
  • 1/2 szklanki wody lub płynu, który zbierzemy z rozmrożonych owoców
  • 1 lampka czerwonego słodkiego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Cukier i miód podgrzewany na patelni , aż się skarmelizuje. Dorzucamy owoce i chwilę przesmażamy. Następnie na patelnię wlewamy alkohol i ostrożnie podpalamy. Teraz musimy odczekać, aż ogień zniknie. Dolewamy wodę lub sok z rozmrażanych owoców, podgrzewamy. Masę trzeba jeszcze zaciągnąć mąką ziemniaczaną rozrobioną z 3 łyżkami wody. Podgrzewamy, aż uzyskamy szklisty efekt. Ideałem jest forma owocowej frużeliny. Ciepłą masę przekładamy do pucharków i serwujemy z lodami.

Deser na szybko: Smoothie bowl z truskawkami

Pomysł na deser, który dodatkowo będzie zdrowy? Nic prostszego. Wystarczy przygotować smoothie bowl. Pod tą nazwą ukrywa się popularna w ostatnim czasie miska wypełniona wartościowymi składnikami.

Bazę deseru - albo śniadania, bo i w tej roli smoothie bowl jest serwowane - stanowi koktajl. Można przygotować go z dowolnych owoców lub warzyw. Klasyką jest, oczywiście, wersja na słodko, deserowa, ale nie brakuje także receptur na smoothie bowl wytrawne, nadające się nawet na szybki lunch w pracy. Owoce uzupełnia się płatkami owsianymi, kukurydzianymi, jęczmiennymi, ale także ulubionymi orzechami i pestkami. Dzięki temu smoothie bowl jest bardziej wartościowe i sycące niż zwykły koktajl.

My proponujemy wersję truskawkową, zachęcając do tworzenia własnych kombinacji. Nasza porada? Układając poszczególne składniki w misce, obierz kolejność: od najlżejszych do najcięższych. W ten sposób poszczególne elementy nie zatoną, a deser będzie nie tylko dobrze smakował, ale też pięknie wyglądał.

  • 1 szklanka truskawek mrożonych lub świeżych
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego z puszki
  • dodatkowy banan oraz świeże truskawki pokrojone w plasterki
  • ulubiona granola
  • nasiona chia
  • ulubione orzechy
  • wiórki kokosowe

Truskawki, banan oraz mleko kokosowe miksujemy w blenderze. Przelewamy do miseczki lub pucharka, a na wierzchu układamy plastry świeżych owoców. Całość posypujemy nasionami chia i granolą. Dekorujemy też orzechami i wiórkami kokosowymi.

Deser na szybko: Serniczki na zimno

Desery bez pieczenia o smaku domowego ciasta? Proponujemy serniczki w szklankach, dzięki którym poczujemy się znowu jak u mamy. Ich plusem jest to, że zawsze się udają, a czas przygotowania jest naprawdę szybki.

Ten przepis to doskonały punkt wyjścia do dalszych eksperymentów. Do masy serowej (albo tylko jej części) można dodać kakao, kawę lub cynamon. Owocowy dodatek można zastąpić galaretką pokrojoną w kostkę lub czekoladą. Możliwości są właściwie nieograniczone.

  • 2 szklanki pokruszonych biszkoptów
  • 8 dag masła
  • 14 dag cukru pudru
  • 20 dag twarogu
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody + 9 g żelatyny
  • 10 dag drylowanych wiśni
  • 4 dag cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając 10 dag cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z masą śmietanową. Masło topimy na niewielkim ogniu, dodajemy pokruszone biszkopty i pozostały cukier puder. Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanych pucharków, tworząc cienką warstwę. Masę serową przekładamy na biszkopty i deser wstawiamy do lodówki.

Gdy się chłodzi, przygotujmy owocową polewę. Wypestkowane wiśnie z cukrem podgrzewamy, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną owocowego płynu i wlewamy do całości. Dzięki temu uzyskamy odpowiednią konsystencję polewy. Gęstą nakładamy na deser. Owocową polewę można także zastąpić stopioną czekoladą.

Deser na szybko: Pączusie na szybko z jogurtem greckim

Deser na szybko w formie pączków? Nic prostszego. Aby przygotować ten doskonale znany i lubiany przez większość Polaków deser, wcale nie musimy wybierać najbardziej pracochłonnej formy pączka tradycyjnego. Tę wersję wykonać można ekspresowo.

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej

Mąkę wystarczy wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jajkami i jogurtem. Składniki łączymy w misce za pomocą łyżki. Następnie zwilżoną w ciepłej wodzie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i nakładamy je na bardzo mocno rozgrzany olej. Takie pączusie smażymy na rumiano z obu stron i odsączamy. Gotowe można polukrować, polać polewą czekoladową lub tylko oprószyć cukrem pudrem.