Czysta lodówka
Prace domowe, jak np. odkurzanie czy mycie sprzętów kuchennych, wymagają systematyczności. Jeśli będziesz tak postępować, utrzymasz porządek małym kosztem czasu oraz energii.

Czysta lodówka wizytówka kuchni
Należy regularnie ją myć, i to nie tylko podczas generalnego rozmrażania. Półki wycieramy każdorazowo, gdy coś się na nie wyleje; jeżeli leżało na nich surowe mięso – dodatkowo dokładnie myjemy. Co kilka dni warto zrobić przegląd zawartości lodówki i usunąć produkty przeterminowane oraz nadpsute, zwiędnięte warzywa, resztki potraw. Co 2–3 tygodnie dobrze jest z lodówki (poza zamrażalnikiem) wyjąć wszystkie produkty oraz półki (również z drzwi) i całe wnętrze przetrzeć szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej lub octu (1–2 łyżki na litr wody). Tak samo umyć należy półki oraz inne akcesoria. Przy okazji rozmrażania przetrzyj mokrą szmatką (np. z octem) jeszcze zamrażalnik lub komorę chłodzącą – jeśli masz lodówkę dwukomorową. Wszystkie wilgotne powierzchnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem (jest najlepszy również do usuwania bieżących zabrudzeń). Na jednej z górnych półek możesz postawić miseczkę z sodą oczyszczoną lub sypką kawą – pochłoną one wszelkie nieprzyjemne zapachy pochodzące z przechowywanych produktów. Zawartość miseczki należy wymieniać co 2–3 tygodnie.