Czysta lodówka wizytówka kuchni

Należy regularnie ją myć, i to nie tylko podczas generalnego rozmrażania. Półki wycieramy każdorazowo, gdy coś się na nie wyleje; jeżeli leżało na nich surowe mięso – dodatkowo dokładnie myjemy. Co kilka dni warto zrobić przegląd zawartości lodówki i usunąć produkty przeterminowane oraz nadpsute, zwiędnięte warzywa, resztki potraw. Co 2–3 tygodnie dobrze jest z lodówki (poza zamrażalnikiem) wyjąć wszystkie produkty oraz półki (również z drzwi) i całe wnętrze przetrzeć szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej lub octu (1–2 łyżki na litr wody). Tak samo umyć należy półki oraz inne akcesoria. Przy okazji rozmrażania przetrzyj mokrą szmatką (np. z octem) jeszcze zamrażalnik lub komorę chłodzącą – jeśli masz lodówkę dwukomorową. Wszystkie wilgotne powierzchnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem (jest najlepszy również do usuwania bieżących zabrudzeń). Na jednej z górnych półek możesz postawić miseczkę z sodą oczyszczoną lub sypką kawą – pochłoną one wszelkie nieprzyjemne zapachy pochodzące z przechowywanych produktów. Zawartość miseczki należy wymieniać co 2–3 tygodnie.