Owsianka: właściwości

Owsianka na wodzie lub mleku to bogate źródło wielu witamin, błonnika i minerałów. Składnik ten zawiera, między innymi, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo i magnez. Regularne spożywanie owsianki wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi oraz oczyszcza naczynia krwionośne z cholesterolu. Z tego powodu płatki owsiane minimalizują również ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy i różnych chorób serca. Są one także bardzo sycące, dzięki czemu sprawdzają się świetnie w przypadku osób będących na diecie, które chcą naładować się energią na samym początku dnia

Owsianka: na czym można zrobić owsiankę?

Owsianka na śniadanie może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Wersja dla osób odchudzających się to płatki owsiane gotowane na wodzie, jednak istnieją również nieco bardziej kaloryczne opcje z wykorzystaniem mleka. Może być to zarówno typowy produkt odzwierzęcy, jak i dowolne wegańskie mleko roślinne, od kokosowego, przez ryżowe, aż po migdałowe. Niezależnie od użytego płynu, płatki owsiane powinny być gotowane około 10-12 minut, tak, aby mogły one wsiąknąć wodę lub mleko i zamienić się w kremową, nieregularną masę.

Istnieje również inny sposób przygotowania owsianki. Taki przepis wymaga zalania odpowiedniej ilości płatków na kilka godzin przed zjedzeniem, dzięki czemu będą one mogły wchłonąć całą wodę, napój roślinny lub mleko. Wówczas nie trzeba ich gotować. Wystarczy dodać owoce i owsianka nadaje się do spożycia.

Owsianka: czy pomaga na odchudzanie?

Owsianka na odchudzanie jako jedyny produkt spożywany w ciągu dnia to jedna z popularnych diet, jednak podczas jej stosowania należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Powinna być ona stosowana zaledwie przez jeden dzień raz na jakiś czas, ponieważ dłuższe praktykowanie monodiety może doprowadzić do poważnych niedoborów. Płatki owsiane stanowią jednak idealny element zróżnicowanego planu żywieniowego, oczyszczając organizm i poprawiając pracę układu trawiennego. Z tego powodu mogą być one świetną propozycją dla osób odchudzających się, ale stosujących zbilansowane diety o niższej liczbie kalorii.

Dietetyczna owsianka na śniadanie powinna zostać przygotowana z wykorzystaniem wody lub mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Aby obniżyć kaloryczność owsianki, warto postawić również na bardziej dietetyczne owoce, takie jak porzeczki, truskawki czy melon. Wówczas uzyskasz sycące śniadanie, które sprzyja gubieniu zbędnych kilogramów, jednocześnie wpływając pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Przepis na owsiankę: mleko roślinne i owoce

Pierwszy przepis na owsiankę w naszym zestawieniu to najbardziej klasyczna wersja pozwalająca na pełne spersonalizowanie. Przygotowanie takiego śniadania wymaga zagotowania płatków z mlekiem roślinnym, a następnie dodanie świeżych owoców. Takie danie można wykonać również bez konieczności gotowania, jednak wymaga to namoczenia płatków owsianych kilka godzin wcześniej, na przykład wieczorem. Wybór owoców w przypadku klasycznej owsianki jest zupełnie dowolny. Mogą to być zarówno borówki amerykańskie, jak i nektarynki, banany, brzoskwinie, mandarynki, jabłko czy maliny. Wszystko zależy wyłącznie od twoich preferencji oraz aktualnej dostępności konkretnych rodzajów. Jeśli jednak dążysz do zgubienia zbędnych kilogramów, lepiej postawić na niskokaloryczne owoce, które jednocześnie stanowią dobre źródło witamin.

Przepis na owsiankę: banan i kakao

Przepis na owsiankę z bananem i kakao jest doskonałą propozycję dla osób kochających smak czekolady, jednak bez dodatku tuczącego cukru. Aby stworzyć takie danie, należy zagotować płatki owsiane z bananem, kakao, cynamonem i opcjonalnymi dodatkami w postaci orzechów, bakalii lub innych owoców. Taka owsianka może zostać wykonana zarówno z wykorzystaniem wody, jak i mleka, w tym również roślinnego. Wszystko zależy wyłącznie od twoich preferencji. Nie jest to, być może, najbardziej dietetyczna propozycja ze względu na wysoką kaloryczność bananów, jednak trafia ona w gusta wielu osób poszukujących pomysłów na niestandardową odmianę owsianki na słodko.

Przepis na owsiankę: mieszanka nasion

Nasiona zawierają mnóstwo minerałów i antyoksydantów, dlatego włączenie ich do diety to jeden z lepszych pomysłów. Przepis na owsiankę z ziarnami może być dostosowany do twoich potrzeb i tego, jakie produkty aktualnie posiadasz. Mogą to być zarówno pestki dyni, jak i mak czy słonecznik. W takim śniadaniu nie może zabraknąć również orzechów, które nadadzą całej mieszance chrupkości i wzbogacą ją o kolejne niezbędne wartości odżywcze. Mogą to być orzechy nerkowca, ziemne, migdały, włoskie, laskowe i wiele innych. Do takiej kompozycji z powodzeniem można również dodać dowolne owoce sezonowe, od jabłek, przez borówki, aż po mandarynki lub pomarańcze. Dobrym pomysłem są także wszelkiego rodzaju bakalie, czyli rodzynki, daktyle, suszone morele czy żurawina. Jeśli jednak nie przepadasz za tak słodkimi śniadaniami, płatki owsiane z nasionami powinny zdecydowanie wystarczyć.

Przepis na owsiankę: marchewka, kakao i masło orzechowe

Przepis na owsiankę z dodatkiem marchewki jest znacznie bardziej niecodzienny niż nasze poprzednie propozycje. Taki składnik wzbogaca jednak całą kompozycję o cenną witaminę A wpływającą na stan wzroku. Aby przygotować takie danie, płatki owsiane należy zagotować ze zmiksowaną lub startą marchewką, kakao, mlekiem lub wodą oraz masłem orzechowym. Ten ostatni składnik sprawia, że całość nabiera kremowej konsystencji, a tłuszcz w nim zawarty pozwala na rozpuszczanie witaminy A i przyswajanie jej przez organizm. Do takiej bazy należy dodać dowolne owoce leśne, od malin, przez jagody, aż po poziomki lub jeżyny. Owsianka z marchewką i kakao sprawdza się doskonale również w połączeniu z wiśniami i truskawkami. Jeśli nie posiadasz świeżych owoców leśnych, możesz postawić na wiśnie suszone lub inne, łatwiej dostępne bakalie.

Przepis na owsiankę: kurkuma i bazylia

Przepis na owsiankę z kurkumą i bazylią to doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi śniadaniami, jednocześnie kochając smak płatków owsianych. Wystarczy zalać ten składnik wodą, napojem roślinnym lub klasycznym mlekiem, dodać kurkumę, pieprz cayenne oraz daktyle, a następnie zostawić na kilka godzin do pełnego wchłonięcia płynu. Drugą opcją jest standardowe zagotowanie wszystkich składników przez około 10-12 minut. Do tak przygotowanej mieszanki można z powodzeniem dodać świeże liście bazylii, jabłko oraz miód. Istnieje także opcja wzbogacenia owsianki o cynamon lub ostrą paprykę, zgodnie z własnymi preferencjami.

Kurkuma ma liczne właściwości zdrowotne, dlatego dodanie jej do owsianki to naprawdę dobry wybór. Pozwala ona na walkę z grzybami, wirusami, stanami zapalnymi, wolnymi rodnikami oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów.