Co jeść zamiast słodyczy?
Często największym bólem diety jest zupełne zrezygnowanie ze słodyczy. Zobacz jak uciszyć słodyczowy głód i przestać o nich myśleć.

Są osoby, które nie przepadają za słodyczami, ale znaczna większość je po prostu uwielbia! Słodka czekoladka, batonik czy pyszne ciasteczko do kawy to cudowna nagroda, którą można się nagrodzić z każdej okazji. Niestety cukier zawarty w słodyczach to nasz wróg. Powoduje on nie tylko, że nasze ubrania się „zwężają”, ale także wiele dolegliwości i chorób. Nie na darmo nazywany jest białym zabójcą. Nie tylko świetnie smakuje, ale i uzależnia. Po jakimś czasie trudno nam sobie wyobrazić dzień bez czegoś słodkiego. Jak temu zaradzić?
Migdały – zawierają zdrowe tłuszcze wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej i świetnie zaspokajają ochotę na czekoladę.
Daktyle – te bardzo słodkie owoce, co prawda są dość kaloryczne, ale zawierają dużo błonnika. Ich jedzenie wspomaga obniżeniu poziomu cukru i cholesterolu. Kupując daktyle suszone należy zwrócić uwagę na ich jakość – często są one nasączane sztucznymi syropami.
Miód – ten naturalny słodzik ma ogromne właściwości lecznicze. Działa jak naturalny antybiotyk, obniża ciśnienie i krążenie krwi. Wskazany jest tez podczas uprawiania sportu bo wspomaga regenerację.
Owoce świeże i suszone – zawierają wiele witamin, są tanie i łatwo dostępne. Pyszne, a nawet te najbardziej kaloryczne są o niebo zdrowsze od słodyczy.
Jogurty naturalne z musli – co prawda wiele mieszanek musli zawiera cukier (dlatego warto poszukać takich bez cukru) ale nawet one są zdrowsze niż czekoladki.
Zobacz więcej propozycji na niskokaloryczne przekąski.