Co jeść aby... było nam ciepło? Oto najważniejsze zasady zimowego jadłospisu
Zima to nie tylko radosne odliczanie do świąt oraz długie, leniwe wieczory z ulubioną książką czy serialem. Krótkie dni, opady śniegu i deszczu oraz niskie temperatury mogą powodować u nas przygnębienie i zmęczenie. By nie dać się zimowej chandrze, warto zatroszczyć się o siebie od środka i zadbać o to, by nasze posiłki były nie tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim rozgrzewające i zdrowe.

Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto zadbać o to, co znajduje się na naszych ta-lerzach. Jednym ze sposobów na poprawę samopoczucia i rozprawienie się z zimową chan-drą, może być odpowiednio skomponowany posiłek. Zimą szczególnie chętnie sięgamy po tak zwane „comfort food” - jedzenie, które poprawia nastrój oraz zapewnia psychiczne uko-jenie. Często są to potrawy, które wyróżnia smak przywołujący okres dzieciństwa lub obec-ność składników, do których mamy słabość. By przetrwać zimę, warto wprowadzić dodat-kowo kilka zmian w naszym jadłospisie i zadbać o to, by to, co spożywamy każdego dnia, dodawało nam energii i pozytywnie nastrajało w chłodniejsze i niezachęcające do działania dni.
Ostrzej!
Zimą warto używać w kuchni większej ilości rozgrzewających przypraw. Wiele z nich sprawia, że nasze posiłki stają się smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wykazują działania przeciwzapalne. Goździki, kardamon i imbir będą idealnym dodatkiem do ulubionej herbaty. Szczypta cynamonu w porannej owsiance sprawi, że nabierze ona orientalnego charakteru, a przy okazji - wspomoże procesy trawienne na resztę dnia. Przygotowując zimowe dania obiadowe, nie bójmy się użyć chilli lub kurkumy — jeśli pikantne jedzenie nie należy do naszych ulubionych, to nawet niewielki dodatek tych przypraw może podkręcić smak i właściwości zdrowotne naszych potraw.
Pyry, grule, ziemniaki
Powszechna opinia, że zimą dostęp do dobrej jakości owoców i warzyw jest utrudniony, na szczęście nie jest do końca prawdziwa. Rzeczywiście, o tej porze roku smak i wartości odżywcze niektórych produktów, które konsumujemy w cieplejsze miesiące nie zachwyca, dlatego warto sięgnąć po te sezonowe. Wybierajmy warzywa strączkowe, na przykład fasolę i groch, korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę), różne rodzaje kapusty, bulwy - czosnek, cebulę, por oraz niedoceniane ziemniaki, bogate między innymi w witaminę C, witaminy z grup A,E i B oraz minerały. Zima to także doskonały moment na sięgnięcie po mrożone owo-ce oraz kiszonki i przetwory, które wbrew pozorom są doskonałym źródłem cennych skład-ników odżywczych
Ciepło w płynie
Niskie temperatury sprawiają, że nasz organizm przez dłuższy czas narażony jest na wychłodzenie. Zimą powinniśmy bazować na posiłkach, które pomogą nam się rozgrzać od środka, dlatego najlepiej, aby w ciągu dnia przynajmniej trzy z nich spożywać na ciepło. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie do naszego jadłospisu różnych zup, np. tych, do których czujemy sentyment i które przypominają nam o smakach dzieciństwa. Zimowe śniadania również warto komponować tak, by od rana dostarczały nam niezbędnych wartości odżywczych — sięgajmy więc po orzechy, owoce (mogą być mrożone lub w formie przetworów, na przykład domowych konfitur) i pełnoziarniste pieczywo.
Zimowy jadłospis powinien być skomponowany z posiłków i produktów wysokiej jakości, ale pamiętajmy o zachowaniu umiaru. Dodatkowo, oprócz diety, zwróćmy uwagę na odpowiednią ilość snu oraz aktywność fizyczną.
...
Ekspertka: Katarzyna Lechnik, dietetyczka, specjalistka ds żywienia cateringu dietetycznego Pomelo

Polecane
„Wakacje nad Morzem Bałtyckim przyćmił mi romans z ratownikiem. Było nam jak w raju, póki miał swoje sekrety”
„Wujek dowcipniś nawet po śmierci wyciął nam numer. Nie było mi jednak do śmiechu, gdy zobaczyłam, kto zgarnął spadek”
Pozytywne emocje pomagają przenosić góry. Co zrobić, aby towarzyszyły nam jak najczęściej?
Przesilenie zimowe i słowiańskie tradycje. Kiedy jest przesilenie zimowe i jak dawniej świętowano ten dzień?
„Wakacje nad Morzem Bałtyckim przyćmił mi romans z ratownikiem. Było nam jak w raju, póki miał swoje sekrety”
„Wujek dowcipniś nawet po śmierci wyciął nam numer. Nie było mi jednak do śmiechu, gdy zobaczyłam, kto zgarnął spadek”
Horoskop dzienny miłosny na 28 grudnia 2024 dla Lwa. Co przyniesie ten zimowy dzień?
Najważniejsze zjawiska astrologiczne 2025 roku. Jak przygotować się na to, co wydarzy się na niebie?
„Pobraliśmy się po 20 latach, rozwiedliśmy po 6 miesiącach. Gdy po córce zostało nam puste gniazdo, nie było już nic”
Numerologia tygodniowa 27 stycznia-2 lutego 2025. Czas skupić się na tym, co najważniejsze
„Pierwszy sylwester na swoim i od razu takie coś. Sąsiadka zgotowała nam piekło, ale nie to było najgorsze”
„Fałszywy przyjaciel zniszczył mi życie. Nigdy mu nie wybaczę, że przez jego gierki straciłem to, co najważniejsze”
„Wspólniczka zrobiła mnie na kasę i zrujnowała biznes. To jednak nie było najgorsze, co miała na sumieniu”
Ojciec Pio: cytaty, które skłaniają do refleksji. Jego słowa przypominają o tym, co w życiu najważniejsze
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa