Co jeść aby... było nam ciepło? Oto najważniejsze zasady zimowego jadłospisu
Zima to nie tylko radosne odliczanie do świąt oraz długie, leniwe wieczory z ulubioną książką czy serialem. Krótkie dni, opady śniegu i deszczu oraz niskie temperatury mogą powodować u nas przygnębienie i zmęczenie. By nie dać się zimowej chandrze, warto zatroszczyć się o siebie od środka i zadbać o to, by nasze posiłki były nie tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim rozgrzewające i zdrowe.

Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto zadbać o to, co znajduje się na naszych ta-lerzach. Jednym ze sposobów na poprawę samopoczucia i rozprawienie się z zimową chan-drą, może być odpowiednio skomponowany posiłek. Zimą szczególnie chętnie sięgamy po tak zwane „comfort food” - jedzenie, które poprawia nastrój oraz zapewnia psychiczne uko-jenie. Często są to potrawy, które wyróżnia smak przywołujący okres dzieciństwa lub obec-ność składników, do których mamy słabość. By przetrwać zimę, warto wprowadzić dodat-kowo kilka zmian w naszym jadłospisie i zadbać o to, by to, co spożywamy każdego dnia, dodawało nam energii i pozytywnie nastrajało w chłodniejsze i niezachęcające do działania dni.
Ostrzej!
Zimą warto używać w kuchni większej ilości rozgrzewających przypraw. Wiele z nich sprawia, że nasze posiłki stają się smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wykazują działania przeciwzapalne. Goździki, kardamon i imbir będą idealnym dodatkiem do ulubionej herbaty. Szczypta cynamonu w porannej owsiance sprawi, że nabierze ona orientalnego charakteru, a przy okazji - wspomoże procesy trawienne na resztę dnia. Przygotowując zimowe dania obiadowe, nie bójmy się użyć chilli lub kurkumy — jeśli pikantne jedzenie nie należy do naszych ulubionych, to nawet niewielki dodatek tych przypraw może podkręcić smak i właściwości zdrowotne naszych potraw.
Pyry, grule, ziemniaki
Powszechna opinia, że zimą dostęp do dobrej jakości owoców i warzyw jest utrudniony, na szczęście nie jest do końca prawdziwa. Rzeczywiście, o tej porze roku smak i wartości odżywcze niektórych produktów, które konsumujemy w cieplejsze miesiące nie zachwyca, dlatego warto sięgnąć po te sezonowe. Wybierajmy warzywa strączkowe, na przykład fasolę i groch, korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę), różne rodzaje kapusty, bulwy - czosnek, cebulę, por oraz niedoceniane ziemniaki, bogate między innymi w witaminę C, witaminy z grup A,E i B oraz minerały. Zima to także doskonały moment na sięgnięcie po mrożone owo-ce oraz kiszonki i przetwory, które wbrew pozorom są doskonałym źródłem cennych skład-ników odżywczych
Ciepło w płynie
Niskie temperatury sprawiają, że nasz organizm przez dłuższy czas narażony jest na wychłodzenie. Zimą powinniśmy bazować na posiłkach, które pomogą nam się rozgrzać od środka, dlatego najlepiej, aby w ciągu dnia przynajmniej trzy z nich spożywać na ciepło. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie do naszego jadłospisu różnych zup, np. tych, do których czujemy sentyment i które przypominają nam o smakach dzieciństwa. Zimowe śniadania również warto komponować tak, by od rana dostarczały nam niezbędnych wartości odżywczych — sięgajmy więc po orzechy, owoce (mogą być mrożone lub w formie przetworów, na przykład domowych konfitur) i pełnoziarniste pieczywo.
Zimowy jadłospis powinien być skomponowany z posiłków i produktów wysokiej jakości, ale pamiętajmy o zachowaniu umiaru. Dodatkowo, oprócz diety, zwróćmy uwagę na odpowiednią ilość snu oraz aktywność fizyczną.
...
Ekspertka: Katarzyna Lechnik, dietetyczka, specjalistka ds żywienia cateringu dietetycznego Pomelo

Polecane
„Wakacje nad Morzem Bałtyckim przyćmił mi romans z ratownikiem. Było nam jak w raju, póki miał swoje sekrety”
„Wujek dowcipniś nawet po śmierci wyciął nam numer. Nie było mi jednak do śmiechu, gdy zobaczyłam, kto zgarnął spadek”
„Pobraliśmy się po 20 latach, rozwiedliśmy po 6 miesiącach. Gdy po córce zostało nam puste gniazdo, nie było już nic”
„Chcieliśmy świętować rocznicę ślubu nad mazurskim jeziorem. Ale teściowa jak zwykle wiedziała lepiej, co nam potrzeba”
„Pierwszy sylwester na swoim i od razu takie coś. Sąsiadka zgotowała nam piekło, ale nie to było najgorsze”
„Fałszywy przyjaciel zniszczył mi życie. Nigdy mu nie wybaczę, że przez jego gierki straciłem to, co najważniejsze”
„Wspólniczka zrobiła mnie na kasę i zrujnowała biznes. To jednak nie było najgorsze, co miała na sumieniu”
„Nad morzem w Kołobrzegu zjadłam najdroższą zupę życia. W cenie było pyszne jedzenie i wspomnienie, które wraca co lato”
„Odkąd mieszkam z teściową, nie wiem, co to prywatność. Gdyby mogła, wcisnęłaby nam swój wścibski nos nawet pod kołdrę”
„Letnia burza złamała drzewo, a ja złamałam zasady. Zajrzałam do telefonu męża, a to, co zobaczyłam, zmieniło wszystko”
„Mąż twierdzi, że to upokarzające, że zarabiam 2 razy więcej. Nie będę przepraszać za to, że dzięki mnie ma co jeść”
„Wypisałam syna z religii po tym, co usłyszał od księdza. Teściowa zgotowała nam piekło za to, że nie będzie Komunii”
„Synowa podrzucała nam wnuki, bo tak było jej wygodnie. Kpiła z naszego zmęczenia, aż doszło do tragedii”
„Upragniony urlop w górach okazał się koszmarem. Zamarłam, gdy odkryłam, co nie daje nam spać”
Pozytywne emocje pomagają przenosić góry. Co zrobić, aby towarzyszyły nam jak najczęściej?
Przesilenie zimowe i słowiańskie tradycje. Kiedy jest przesilenie zimowe i jak dawniej świętowano ten dzień?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa