Ciasto drożdżowe ze śmietanową nutą
Klasyk ulubiony przez wszystkich. Do tradycyjnych składników proponujemy dodać śmietanę, która wspaniale wydobędzie aromat śliwek.

Porcja: 199 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 16 porcji
- 200 ml mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 150 g cukru
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 4 łyżki miękkiego masła
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 600 g śliwek węgierek
Mleko lekko podgrzać. Wymieszać z pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami cukru. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać 4 łyżki cukru, jajko, mieszaninę drożdży, mleka i cukru oraz masło i cynamon. Miksować ok. 4 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pozostałe jajka ubić z resztą cukru i śmietaną. Śliwki opłukać, przeciąć na pół, usunąć pestki. ciasto zagnieść. Lekko rozwałkować. Przełożyć na pokrytą papierem do pieczenia formę. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Obłożyć śliwkami. piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°c.
Nasza rada: wierzch ciasta można posmarować lukrem. robimy go z 10 łyżek cukru pudru, który ucieramy z 4 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny (ewentualnie olejkiem waniliowym) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polecane
„Teściowa twierdzi, że nie odróżniam piekarnika od pralki. A mimo to zrobiłem ciasto z truskawkami puszyste jak chmurka”
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
„Teściowa twierdzi, że nie odróżniam piekarnika od pralki. A mimo to zrobiłem ciasto z truskawkami puszyste jak chmurka”
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
„Na rocznicę ślubu dostałam od męża placek z truskawkami. Cieszyłam się, aż odkryłam, kto naprawdę upiekł mi ciasto”
„Ciasto z czereśniami to pestka dla mojej mamy. Na zaręczyny to ja miałam je upiec, ale wyszła z tego niezła awantura”
„Gdy szwagier przyniósł mi rabarbar, na chwilę straciłam głowę. Na kanapie nie omawialiśmy przepisu na ciasto”
„Z internetu dowiedziałam się, że wnuk się zaręczył. Zabolało, że dla rodziny już nie istnieję”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Sąsiad zawsze robił mi pod górkę i wtykał nos w nie swoje sprawy. Gdy dowiedziałam się, że zostaniemy rodziną, padłam”
„Dzieci szydziły ze mnie, że dorabiam na boku, piekąc słodkie ciasteczka. Zmieniły zdanie, gdy poczuły smak pieniędzy”
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
„Rodzice się ze mnie śmiali, że mój mąż jest ze wsi. A ja wyszłam za króla truskawek i żyję jak pączek w maśle”
„Komunia wnuczki była jak gala Oscarów ze złotym konfetti. Naiwnie wierzyłam, że jeszcze nadal chodzi o Boga”
„Rodzice mówili, że to niemożliwe, a teraz całują mnie po rękach. Pradawny przepis babci przyniósł nam fortunę”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa