Porcja: 199 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 16 porcji

  • 200 ml mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 600 g śliwek węgierek

Mleko lekko podgrzać. Wymieszać z pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami cukru. Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać 4 łyżki cukru, jajko, mieszaninę drożdży, mleka i cukru oraz masło i cynamon. Miksować ok. 4 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pozostałe jajka ubić z resztą cukru i śmietaną. Śliwki opłukać, przeciąć na pół, usunąć pestki. ciasto zagnieść. Lekko rozwałkować. Przełożyć na pokrytą papierem do pieczenia formę. Polać masą śmietanowo-jajeczną. Obłożyć śliwkami. piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°c.

Nasza rada: wierzch ciasta można posmarować lukrem. robimy go z 10 łyżek cukru pudru, który ucieramy z 4 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny (ewentualnie olejkiem waniliowym) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.