Porcja: 293 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 4 porcje

  • 200–250 g suchych ziaren cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki
  • po łyżeczce kolendry, kminu rzymskiego i imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1–2 łyżki mąki z cieciorki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2–3 łyżki wody
  • olej słonecznikowy

Cieciorkę zalać wodą i odstawić na całą dobę. Wrzucić do blendera z resztą składników i lekko zmiksować (masa powinna być kleista; do zbyt rzadkiej dodać więcej mąki z cieciorki). Z masy uformować kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Ułożyć je na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Posmarować olejem słonecznikowym. Piec ok. 25 minut w 190°C. Podawać z jogurtem zmieszanym z pastą sezamową. Falafele można również usmażyć w głębokim tłuszczu.

RADOSNE GOTOWANIE

Przepis pochodzi z książki „Pysznie i bez glutenu”. Ich autorki – Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) i Gosia Wieruszewska – uczą gotować w całkiem nowy sposob, a zarazem czerpać z tego wiele przyjemności. MUZA, 39,99 z