1. Batony fit: owsiane z masłem orzechowym

Czy będąc na diecie powinnyśmy całkowicie zrezygnować z cukru? Choć sprawa wydaje się oczywista, ponieważ jedząc cukier, tyjemy, to dietetycy nie są do końca zgodni. Z jednej strony węglowodany (a w nich cukry) są bardzo cennym źródłem energii, z drugiej jednak ich wpływ na zdrowie potrafi być katastrofalny. Nadmiar białego cukru pogarsza stan zębów, prowadząc do próchnicy, wiąże się z dużym ryzykiem cukrzycy i chorób układu krążenia. Nie bez przyczyny jest zresztą nazywany "białą śmiercią".

Nie chcemy cię jednak straszyć, ale informować o zagrożeniach i zaproponować sposoby na uniknięcie ich. Co może zaskakiwać, najlepszym rozwiązaniem wcale nie jest całkowite wyeliminowanie cukru z diety. Jest on niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu, dlatego radykalne usunięcie go z jadłospisu może mieć opłakane skutki. Znacznie rozsądniejsza opcją jest znalezienie zdrowszych, mniej kalorycznych i mniej szkodliwych zamienników. Dobrze sprawdzą się choćby miód, nierafinowany brązowy cukier, ksylitol, stawia lub syrop z agawy. 

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 270 g bakalii (mogą być orzechy laskowe, pekan, słonecznik łuskany, wiórki kokosowe, migdały)
  • 70 g daktyli
  • 160 g masła orzechowego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 3  łyżki miodu

Sposób przygotowania 

  1. Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj. Nie musisz robić tego bardzo dokładnie – większe chrupiące kawałki bakalii urozmaicą strukturę batoników. 
  2. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ją do lodówki.
  3. Po kilku godzinach wyciągnij masę i podziel ją na mniejsze batony, krojąc nożem. F

2. Fit kinder country

W deserach fit warto zwrócić uwagę nie tylko na zawartość kaloryczną wykorzystywanych produktów, ale również na ich skład. Dobrej jakości czekolada wzbogaci twój smakołyk o dodatkową dawkę magnezu, owocowy jogurt typu islandzkiego zadba o odpowiedni poziom białka, zaś domowe masło orzechowe zagwarantuje zawartość tłuszczu, w którym rozpuszczą się witaminy. Wybieraj więc produkty, porównując ze sobą zawartość składników odżywczych i stosunek cukru do gramatury. Sięgaj też po produkty bez cukru – deser możesz dosłodzić zdrowszym słodzikiem lub miodem.  

Batony fit warto również wzbogacać smakowymi odżywkami białkowymi. Nie tylko zdecydowanie poprawią one smak przekąski, szczególnie, jeśli próbujemy odwzorować smak sklepowej słodkości, ale też zmienią ja w idealny potreningowy przysmak. Batony mogą wydawać się jedynie słodką przekąską, którą później trzeba będzie spalać godzinami cardio. Nie jest to jednak do końca prawda. Jeśli rozsądnie podchodzisz do swojej diety, z pewnością umiesz połączyć przyjemne z pożytecznym, a czekoladowe batony przygotować tak, by spełniały rolę pełnowartościowej przekąski po treningu. Domowe batony proteinowe nie tylko nie zniszczą efektów twojej redukcji, a wręcz pomogą ci w budowaniu masy mięśniowej i poprawią efektywność treningów. 

Zobacz także:

Składniki

  • 125 g mascarpone
  • 25 g odłuszczonego mleka w proszku
  • 25 g orkiszu ekspandowanego
  • 60 g oleju kokosowego
  • 20 g erytrytolu
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Do miski przełóż mascarpone, mleko w proszku ,40 g oleju kokosowego, słodzik oraz orkisz ekspandowany. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Gotową masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do zamrażalnika na 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj polewę. W garnuszku rozgrzej olej kokosowy i rozpuść w nim kakao. Gotuj chwilę, a następnie dodaj łyżkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj. 
  4. Wyjmij blaszkę z zamrażalnika i pokryj masę mascarpone kakaową polewą. Schłodź przez kilka godzin. 

3. Batony kokosowe fit

Bardzo często, za wszelką cenę starając się unikać białego cukru, wpadamy w pułapkę i  przez nieuwagę dostarczymy go organizmowi w innej postaci. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo szkodliwe mogą być gotowe produkty, po które mechanicznie, bezrefleksyjnie sięgamy na sklepowe półki. Popijamy kolorowe napoje gazowane, zajadamy się owocowymi jogurtami i słonymi przekąskami, które według producenta powinny być "fit", a mimo to nasza waga wciąż rośnie. Co jest tego powodem?

Lepiej nie ufać wielkim koncernom i stawiając na zdrowie, mieć zaufanie jedynie do siebie. Przygotowanie batoników owsianych, owocowych puddingów czy fit deserów lodowych jest bardzo proste i nie wymaga dużych nakładów finansowych, a ich genialny smak z powodzeniem zastąpi sklepowe cuda. Warto też eksperymentować i zamienić popularne wegańskie desery w odpowiedniki ulubionych, wysokokalorycznych słodyczy. 

Jeśli chcesz, by twoje domowe desery były w pełni naturalne, polecamy nie tyle kupować produkty z dobrym składem, ale wręcz zastępować je własnymi wyrobami. Samodzielnie przygotowane masło orzechowe, ekstrakt waniliowy czy suszone owoce są zdecydowanie zdrowszą opcją nich ich sklepowe odpowiedniki nierzadko nafaszerowane konserwantami, sztucznymi barwnikami i wzmacniaczami smaku. 

Składniki 

  • 5 wafli ryżowych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 80 g mleczka kokosowego
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g miodu
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 50 g kokosowej odżywki białkowej 

Sposób przygotowania

  1. Płatki jaglane zalej wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Gdy zmiękną, wymieszaj je z miodem, mleczkiem kokosowym, ekstraktem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Do powstałej masy pokrusz wafle ryżowe. 
  2. Gotową mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodź w zamrażalniku przez godzinę. 
  3. W międzyczasie przygotuj polewę. Mleczko kokosowe wymieszaj z odżywką białkową. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić ją rozpuszczoną kostką białej czekolady.
  4. Zmrożoną masę podziel na batoniki. Obtocz je w polewie i włóż ponownie do blaszki. Włóż do lodówki na całą noc.