Bataty z grilla nie są w Polsce tak popularne jak ziemniaki, nie mówiąc już o innych warzywach. Zdecydowanie jednak zasługują na popularność nie tylko ze względu na interesujący smak, ale również wartości odżywcze. Istnieje około 400 odmian słodkich ziemniaków, które nieco różnią się między sobą zawartością witamin i składników mineralnych.

Bataty: wartości odżywcze

Słodkie ziemniaki z grilla dostarczają do organizmu wielu cennych składników odżywczych. W rankingu stworzonym przez Center for Science in the Public Interest uznane zostały za "najlepsze ze wszystkich warzyw". Dlaczego?

Bataty są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Nie są kaloryczne: znajdziemy tu około 75 kcal w 100-gramowej porcji. Bez obaw mogą spożywać je również diabetycy. Wartość indeksu glikemicznego batatów to 54, jednak trzeba pamiętać, że wskaźnik wzrasta wraz ze stopniem rozgotowania warzyw.

Znajdziemy w batatach również duże dawki witamin z grupy B odpowiedzialnych za metabolizm glukozy, produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie włókien układu nerwowego. Cenna jest także zawartość witaminy A: 100 gramów batata to około 500% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Na uwagę zasługują także składniki mineralne: magnez odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni, fosfor związany z układem odpornościowym, oddechowym oraz kośćcem oraz regulujący ciśnienie krwi potas. Odmiany batata o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów, w czerwonych znajdziemy likopen, zmniejszający ryzyko chorób serca, zaś bataty fioletowe dostarczają antocyjanów - silnych przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce nowotworów.

Bataty można ugotować (ze skórką lub bez niej), upiec albo ugrillować. Stanowią ciekawą bazę do zapiekanek, zup, wytrawnych babek i tart. Wchodzą również w skład wegańskich ciast oraz puddingów. My dzisiaj skupiamy się na batatach prosto z grilla.

Bataty z grilla: jak zrobić?

Bataty na grilla przygotować można na kilka sposobów. W pierwszym wariancie wystarczy dokładnie wyszorować je pod bieżącą wodą i ponakłuwać każdą bulwę około dziesięciu razy ostrym nożem. Tak przygotowane słodkie ziemniaki doprawmy ostrymi przyprawami, zawińmy w folię aluminiową i ułóżmy albo na ruszcie, albo bezpośrednio na rozżarzonych węglach. Po upływie 20-30 minut powinny być gotowe.

Grillowane bataty można wcześniej także pokroić. Pocięte na ósemki lub ćwiartki oprószmy ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Następnie rozłóżmy je na aluminiowej tacce i umieśćmy na grillu. Inną metodą jest krojenie w plastry. Po obsmarowaniu olejem i oprószeniu solą oraz pieprzem każdego talarka układajmy je bezpośrednio na ruszcie lub na tacce.

Niektórzy wcześniej parują bataty, jednak nie jest to konieczne. Taka metoda po prostu przyspiesza czas grillowania. Polega ona na umieszczeniu pokrojonych plastrów w parowarze lub garnku do gotowania w ten sposób, a następnie parowaniu batatów przez około 6 minut. Po zdjęciu słodkie ziemniaki polewa się olejem i oprósza przyprawami, a następnie wrzuca na grill, by nabrały aromatu.

Bataty z grilla: jak przyprawić?

Jak zrobić bataty na grilla, aby były smaczne? Jakich przypraw użyć? Niech nie zmyli was słodki smak. To warzywo doskonale można wyważyć zarówno słodkimi, jak również ostrymi, słonymi i kwaśnymi dodatkami. Dzięki temu możliwości eksperymentowania są naprawdę szerokie, a gości z łatwością zaskoczyć można różnorodnością.

Najbardziej oczywistym sposobem doprawienia batatów jest użycie soli morskiej oraz ziół. Szczególnie sprawdzają się: tymianek, kolendra, rozmaryn lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich. Można uderzyć także w ostrzejszą nutę w postaci słodkiej i ostrej papryki, kurkumy czy kuminu.

Bardzo smaczne są bataty z orientalnym albo egzotycznym posmakiem. Tutaj wykorzystać można cynamon, gałkę muszkatołową, wanilię czy starte skórki cytrusowe. Ciekawą opcją jest też zaatar - mieszanka przyprawowa wywodząca się z kuchni arabskiej. W każdym kraju robi się ją nieco inaczej, a niezmienne składniki to z dziki tymianek, prażony sezam, sumak, sól i oliwa.

Bataty z grilla: sosy

Jak upiec bataty na grillu? Odpowiedź na to pytanie już znamy. Pozostaje kwestia ich podania. Pierwsza, dość oczywista opcja to sos: albo klasyczny, albo bardziej orientalny. Jakie smaki polecamy szczególnie?

Sos czosnkowy - to dodatek, który cieszy się dużą popularnością w kontekście dań z grilla. Doskonale pasuje także do grillowanych batatów. Łatwo go przygotować.

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • oregano
  • sól, pieprz

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Najlepiej smakuje schłodzony.

Sos barbecue wymyślony został specjalnie z myślą o daniach z rusztu. Okazuje się, że pasuje nie tylko do mięs. Z grillowanymi warzywami komponuje się równie dobrze. Prezentujemy dwie propozycje: na ciepło oraz na zimno.

Sos barbecue na ciepło:

  • 300 ml ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • większa szczypta chili
  • pieprz

Ząbki czosnku posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie podsmaż na oliwie. Dodaj chili i brązowy cukier, smaż jeszcze chwilę. Dodaj sos sojowy i pieprz, a następnie wlej ketchup. Gotuj jeszcze kilka minut i podawaj.

Sos barbecue na zimno:

  • 2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie przez 5 minut. Następnie dodaj ketchup, cukier, musztardę, melasę, pieprz i tabasco. Wlej sos i ocet. Gotuj 10 minut, aż cała masa zgęstnieje. Gotowy sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku około 1-2 tygodni.

Sos zielony to ostatnia propozycja dodatku do grillowanych batatów polecana szczególnie miłośnikom ziół.

  • garść rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki sosu wystarczy połączyć z sobą w blenderze. W przypadku, gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj trochę zimnej wody i zblenduj ponownie.

Bataty z grilla: z czym podawać?

Bataty z grilla doskonale smakują jako samodzielna przekąska. Ich smak uzupełnić można różnego rodzaju dipami i sosami, sałatą z dodatkami - zwłaszcza jeśli w misce znajdzie się dobrze kontrastująca z batatem rukola - lub po prostu odrobiną masła, musztardą lub ketchupem.

Bataty sprawdzają się także jako dodatek do innych grillowanych warzyw, a w wersji niewegetariańskiej - do mięs i ryb. W wydaniu amerykańskim serwuje się je z indykiem. Równie dobry będzie kurczak, boczek z grilla albo stek wołowy.