TRZY SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

SPOSÓB 1.

Podstawą barszczu są pieczone buraki. Każdy należy wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Następnie układamy je na blasze i pieczemy do miękkości (ok. godziny) w gorącym piekarniku. Miękkie ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z gorącym bulionem. Doprawiamy, zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem przecedzamy.

SPOSÓB 2.

Tym razem wykorzystujemy buraki surowe. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach, posypujemy łyżką cukru i podlewamy 2–3 łyżkami octu winnego (można również dodać 2–3 rozgniecione ząbki czosnku). Tak przygotowane buraki zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Przed podaniem zupę należy przecedzić, doprawić, mocno podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.

SPOSÓB 3.

Bazą barszczu może być zakwas buraczany. Łączymy go z wywarem z warzyw ugotowanych z dodatkiem 2–3 buraków. Dla wzmocnienia koloru do garnka można dołożyć surowy, przekrojony na pół burak. Łączymy go z wywarem z warzyw ugotowanych z dodatkiem 2–3 buraków. Dla wzmocnienia koloru do garnka można dołożyć surowy, przekrojony na pół burak.

Zobacz także: