Babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić różowy lukier bez barwników?
Babka rumowa w różowym lukrze według Magdy Gessler to ciasto idealne na Wielkanoc. Jest wilgotna, miękka, pełna słodkich rodzynek nasączonych rumem, a przepis na nią jest tak prosty, że wykonacie go bez problemu nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Co ważne - lukier jest w stu procentach naturalny i obłędnie pyszny!

Najwięcej serca trzeba włożyć w przygotowanie bab. Ale warto, bo nie ma równie wybornego ciasta. Aby było lekkie i puszyste, wymaga długiego wyrabiania i dużej ilości jajek - zapewniała Magda Gessler w rozmowie z magazynem "Claudia". Jak przygotować tę, która gości na wielkanocnym stole restauratorki i jej rodziny? To proste! Oto babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler.
Babka rumowa w różowym lukrze - przepis Magdy Gessler
Składniki (na 10 porcji):
- 150 g rodzynek
- kieliszek rumu
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 70 g drożdży
- 10 żółtek
- 150 g cukru
- 150 g masła
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- skórka pomarańczowa
Składniki na naturalny różowy lukier:
- 30 g białka (1 białko ze średniego jajka)
- 150 g cukru pudru
- kilka kropel soku z malin, wiśni, żurawiny lub buraka
Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem. 250 g mąki zalać wrzącym mlekiem. Rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym drożdżami. Rozczyn odstawić. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z resztą mąki i rozczynem. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, rodzynki z rumem i szczyptę soli. Znów wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Włożyć je do wysmarowanych masłem form. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 35 minut w 180°C. Po wystudzeniu baby polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
Lukier:
Barwienie lukru na różowo jest bardzo proste i nie wymaga chemicznych dodatków. Ucieramy po prostu białko z cukrem pudrem i sokiem z czerwonych owoców: malin lub żurawin. Zamiast białka można użyć mielonych migdałów, wtedy powstanie różowy marcepan.

Propozycja podania babki rumowej / fot. getty images
TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
Jajka faszerowane według Magdy Gessler podbiją serca i podniebienia waszych najbliższych. To przepis na Wielkanoc, ale będziecie chcieli jeść je cały rok!
WIĘCEJ PRZEPISÓW MAGDY GESSLER:
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
Świąteczne śniadanie może być naprawdę magiczne! Wielkanocne menu Magdy Gessler pomoże wam bez większego wysiłku ustalić, co powinno znaleźć się na stole. Jaki obiad wielkanocny przygotować? Jakie sałatki na Wielkanoc najbardziej zasmakują najbliższym? Sprawdźcie koniecznie!