Aloes do picia: właściwości

Zbawienny wpływ aloesu na ludzkie zdrowie znany był już ok. 5000 lat temu. Ówcześni medycy odkryli, że mięsiste liście tej rośliny zawierają w sobie żel o przyjemnym zapachu, sprawdzający się znakomicie przy leczeniu ran, owrzodzeń i podrażnień skóry. Dzisiejsza medycyna ma świadomość znacznie większych możliwości wykorzystania aloesu. Od niedawna wiadomo na przykład, że jeden z jego składników - aloeemodyna - wydatnie przyczynia się do powstrzymywania rozwoju białaczki.

Najczęstszą odmianą aloesu jest tzw. aloe vera, czyli aloes zwyczajny. Okaże się on najkorzystniejszym wyborem, jeżeli interesuje nas wchłanianie aloesu w formie pitnej. Powinniśmy się zaś na to zdecydować wówczas, gdy męczą nas dolegliwości gastryczne (wzdęcia, zaparcia), jak również w okresach planowanej utraty wagi.

Sok wytwarzany z roślin aloe vera cechuje charakterystyczny smak i zapach oraz obecność kawałków miąższu. Posiada on właściwości żółciopędne i przeczyszczające. Dzięki dużej zawartości wody (ok. 99%) aloes rozrzedza masy kałowe, ułatwiając wypróżnianie i poprawiając perystaltykę jelit. Stosowany z rozwagą, wspomaga leczenie chorób skóry oraz pracę układu immunologicznego. 

Aloes do picia na odchudzanie

Aloes do picia stanowi świetny środek w walce o szczupłą sylwetkę. Dzieje się tak dlatego, że przyśpiesza on proces przemiany energii w komórkach, a także przyczynia się do intensywniejszego oczyszczania organizmu. Przy jego udziale zachodzi wzmożenie trawienia i wchłaniania w jelitach, a jednocześnie kurczy się w nich ilość niepotrzebnych złogów. Usprawnienie procesu przemiany materii skutkuje z kolei zwiększonym spalaniem kalorii - co zapewnia efekt zrzucania kilogramów. 

Trzeba jednak podkreślić, że aloes do picia to substancja działająca dość silnie. Jej nadużywanie pociąga za sobą skutki wręcz odwrotne do zamierzonych: dochodzi do zaburzenia funkcji jelit, wypłukiwania elektrolitów, a także przewlekłych zaparć i wzdęć. 

Doustnego przyjmowania aloesu powinny się wystrzegać zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ może on powodować znaczne przekrwienie narządów wewnętrznych, w tym macicy. 

Jak stosować aloes do picia?

Wziąwszy pod uwagę wszystkie powyższe informacje i ostrzeżenia, należy stwierdzić, że aloes do picia powinno się wykorzystywać jedynie w formie kuracji - najlepiej dwutygodniowej, a maksymalnie miesięcznej. Warto ją przeprowadzić zwłaszcza wiosną, gdy cała budząca się do życia przyroda sprzyja regeneracji naszego organizmu. 

Zobacz także:

Aloes dobrze jest pić w formie soku albo nalewki. Łyżeczkę soku najlepiej zażywać trzy razy dziennie przed większymi posiłkami (śniadaniem, obiadem, kolacją). Nalewkę aloesową stosuje się natomiast przed posiłkiem najbardziej obfitym. Jednorazowo nie powinno się wypijać więcej niż 25 g specyfiku.

Aloes do picia: opinie

Aloes do picia jest w Polsce od wielu lat środkiem bardzo popularnym: matki podają go swoim dzieciom, lekarze polecają pić sok aloesowy przy najróżniejszych schorzeniach. Warto zacytować kilka autentycznych wypowiedzi internautek na temat skuteczności kuracji aloesem:

Bardzo sobie cenię od lat aloes. Każdego roku jesienią piję, żeby podnieść odporność. (...) Poprawia apetyt, ale reguluje metabolizm i czuwa nad wagą. 

suziroza, forum.gazeta.pl

 

[Aloes] Na pewno oczyszcza z toksyn i ma różne cudowne działania. Dla mnie osobiście najważniejsze jest to, że przestałam chorować. 
poisone, wizaz.pl
 
Aloes w łagodny i bezpieczny sposób wyprowadza z każdej komórki organizmu gromadzone w niej substancje obce, które są zbędne i toksyczne. To świetna, naturalna alternatywa. 
Lilly123, netkobiety.pl
 

Jak zrobić aloes do picia?

Aloes do picia najlepiej posiadać w formie soku albo nalewki. Proces sporządzania takiego napoju nie jest zbyt skomplikowany, można go zatem bez trudu przygotować we własnej kuchni.

Używane do przetworów liście aloesowe powinny mieć więcej niż dwa lata, ale mniej niż pięć - każdorazowo musimy zatem znać wiek konkretnej rośliny. Liście odcinamy ostrym nożem, tuż u nasady, i wkładamy do lodówki na jedną dobę. Chłód nasila bowiem działanie składników aloesu. 

Sok z aloesu do picia dobrze jest robić z cytrusami albo miodem. Ten pierwszy rodzaj nadaje się do przechowywania w lodówce przez tydzień, drugi zaś można trzymać w chłodzie nieco dłużej. 

Sok aloesowy do picia z cytrusami przyrządzamy, wydrążając miąższ z liści, a następnie wrzucając do dużego dzbanka. Dodajemy pół litra soku z cytrusów (pomarańcza, grejpfrut, cytryna). Miksujemy. Sok w postaci zawiesiny możemy przetrzeć przez sitko, następnie zaś przelać do butelki i wstawić do lodówki. Nadaje się do przechowywania maksymalnie przez tydzień.

Chcąc zrobić sok z aloesu z miodem, obcinamy liście z całej rośliny, a po ich przeleżeniu w lodówce przez 24 godziny, kroimy je i miksujemy albo umieszczamy w sokowirówce. Otrzymany sok przecieramy przez sito, dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. Przelewamy do butelki, przechowujemy w lodówce.

Do przyrządzania nalewki na poprawę trawienia niezbędny będzie aloes (100 g liści), miód (50 g) oraz spirytus (50 ml). Liście miksujemy, łączymy z pozostałymi składnikami, przelewamy do butelki i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 5 dni. Potem przechowujemy już nalewkę w lodówce. 

Aloes do picia: cena, gdzie kupić

Nie wszyscy mamy oczywiście czas i ochotę, aby przygotowywać sok z aloesu samodzielnie. Na szczęście jego wytwarzaniem zajmują się liczni producenci. Problemem może być jedynie niedostatecznie dobra jakość albo... cena.

W sklepach spożywczych spotkamy wiele napojów "aloesowych", które zawierają aloes w ilościach symbolicznych. Warto wiedzieć, że dobroczynne działanie na organizm posiada wyłącznie sok aloesowy 100%. Znajdziemy go przede wszystkim w aptekach, ale także w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością.

Jednak samo pójście do apteki również niewiele ułatwia, bo będziemy musieli wybrać sok aloesowy spośród wielu dostępnych marek. Zwracajmy uwagę, czy w składzie nie występują szkodliwe konserwanty, jak sorbinian potasu albo benzoesan sodu. Bardzo istotna jest także zawartość aloverosy (w mg/100 ml) - substancji aktywnej w aloesie, odpowiadającej za jego jakość.

Dobrze również, jeśli sok wyciska się z liści, zamiast pozyskiwać go przez reprodukcję koncentratu.