Śniadanko w sobotni lub niedzielny poranek to najlepszy czas w tygodniu każdej rodziny. Nie zawsze musisz mieć zaopatrzoną lodówkę, żeby zrobić coś pysznego. Postanowiliśmy przygotować dla Was 5 przepisów na jajeczne śniadania (nie są trudne i można je zrobić w maksymalnie 10 min). W końcu żeby dzień był udany, trzeba zjeść coś pożywnego.

1. OMLECIK WEEKENDOWY

Omlet możesz wykonać szybko i wystarczą do tego dwa jajka (na jedną osobę). Jeśli lubisz wersję klasyczną bez dodatków zadbaj o to żeby pokroić sobie warzywa (wersja wytrwana) lub zjeść z babciną konfiturą (wersja na słodko)

Szybki Przepis na omlet

Śniadaniowy omlet przygotowuje się z jajek, ubitych z mlekiem i podsmażonych na patelni z masłem i olejem. Po nałożeniu na niego dowolnych dodatków, omlet składa się na pół i wykłada na talerz. Najczęściej omlet przygotowuje się klasyczny, czyli czysty albo z szynką, serem, szpinakiem lub grzybami. Inne typy omletów.

Omlet francuski – to omlety przygotowane z jajek. Jajka ścina się na patelni z masłem i pod koniec smażenia nakłada się na masę dodatki.

Omlet biszkoptowy – słodki – białka oddziela się od żółtek, ubija, żółtka łączy ze śmietanką i mąką i razem smaży na maśle. Podaje się je na słodko z dżemem, konfiturą lub bitą śmietaną.

Omlet hiszpański – to inaczej tortilla. Przygotowuje się ją z rozmąconych jajek, ugotowanych ziemniaków i dodatków. Ziemniaki podsmaża się na patelni i zalewam masa jajeczną. Zostawia do ścięcia.

2. JAJKA SADZONE Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

  1. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuszczam masło.
  2. Kiedy masło się stopi ostrożnie wbijam jajka
  3. Zmniejszam ogień i smażę do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to około 3-4 minut.
  4. Przechylam patelnię z jajkami i nabieram łyżką masło ze smażenia. Polewam nim jajka i zostawiam jeszcze na 15 sekund.
  5. Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjmuje jajka na talerz i podaję.

3. JAJKO W KOSZULCE

Przygotowanie jajek w koszulkach wymaga pewnej wprawy, więc nie zniechęcaj się, gdy za pierwszym razem rezultat nie będzie przypominał tego z obrazka. Ważne, by woda nie gotowała się zbyt mocno, a jajko było wbijane do wrzątku powoli.

Do jajek w koszulkach najlepsze są pyszne tosty! Zawiń w kawałek folii aluminiowej, by nie wystygły. W garnku doprowadź osoloną wodę do wrzenia. Woda nie może się gotować zbyt intensywnie. Dodaj ocet, wymieszaj. Jajko wbij do małej, płytkiej miseczki uważając, by żółtko się nie rozlało. Zamieszaj wodę. Powoli wlej jajko do wrzątku, w środek wiru. Gotuj przez 3 minuty, jeśli chcesz, by żółtko było słabo ścięte lub dłużej, jeśli chcesz, by żółtko było bardziej ścięte. Wyjmij jajko z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej. Jajka ułóż na grzankach posmarowanych masłem, oprósz solą i pieprzem oraz udekoruj kiełkami. Podawaj natychmiast.


4. JAJECZNICA  Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Jajka możesz przygotować sobie w miseczce. Rozgrzać małą patelnię i rozpuścić na niej masło. Smażyć na małym ogniu i delikatnie mieszać dewnianą łopatką. Pod koniec smażenia dodać suszone pomidorki i doprawić pieprzem. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

5. JAJKO NA GRZANCE

Jajko sadzone na grzance doskonale smakuje z grzanką pszenną i masełkiem. Przygotowujesz jajko sadzone, wrzucasz grzankę do tostera, nastepnie składasz zestaw w kanapkę i posypujesz kiełkami lub rukolą.

Sprawdź przepisy na:

Jajka sadzone w warzywach

Jajka faszerowane całkowicie po polsku

Jaja na bekonie