Jeśli nie znosisz upałów, dobrze się czujesz w chłodnych pomieszczeniach, otwierasz często okna, miewasz podwyższone ciśnienie - jesteś jang. Osoby jin są natomiast zmarzluchami o zimnych stopach i dłoniach, mają niskie ciśnienie. Dieta jest szczególnie polecana osobom "energetycznie ciepłym", bo pszenica to pokarm "zimny", który "wymiata" z jelit zalegające resztki, usuwa z przewodu pokarmowego kwasy żółciowe i cholesterol, reguluje poziom glukozy we krwi. Natomiast osoby typu jin powinny stosować dietę pszeniczną nie dłużej niż 3 dni. Jeśli podczas stosowania kuracji pojawi się biegunka, ból brzucha lub wysypka na ciele, natychmiast przerwij oczyszczanie - być może masz alergię na pszenicę.

Zasady kuracji

- Każdego dnia jesz na śniadanie, obiad i kolację gotowaną pszenicę bez żadnych ograniczeń.
- "Menu" możesz urozmaicić (także bez ograniczeń) sałatką z liści pokrzywy, mniszka lekarskiego i kiełków pszenicy.
- Pij do woli ciepłą, przegotowaną wodę oligoceńską lub wodociągową, ale po przefiltrowaniu.
- Osoby wychłodzone (jin), jeśli zdecydują się na tę dietę, powinny spożywać dodatkowo gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, buraki, por i kapustę, przyprawione ziołami "ocieplającymi". Należą do nich: tymianek, rozmaryn, kminek, koper. Zalecane są także napary z kopru, kminku, anyżu, rozgniecionych ziaren kardamonu.
- Wielu znawców makrobiotyki twierdzi, że pszenicę podczas terapii oczyszczającej można równie dobrze zastąpić ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem lub innymi pełnoziarnistymi kaszami.

Jak przyrządzić pszenicę

Ziarna pszenicy kup w sklepie ze zdrową żywnością (jest duża szansa, że są świeże i właściwie przechowywane). Wypłucz je przed ugotowaniem. Pszenica powinna gotować się 2 godziny w czystej wodzie, pod przykryciem. Proporcje: na szklankę pszenicy bierzemy 3 szklanki wody. Zwykle jednorazowo trudno zjeść więcej niż szklankę ziaren. Możesz jednak od razu przygotować większą ilość, a potem odgrzewać mniejsze porcje na patelni posmarowanej oliwą (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody). Pamiętaj jedynie, by nie zostawiać pszenicy na następny dzień.

Po zakończeniu kuracji pszenicznej najpierw zacznij jeść warzywa, a nabiał i mięso dopiero po kilku dniach.